Τελεσίγραφο Κέρι στη Μόσχα: Να σταματήσουν τώρα οι επιθέσεις στην Ουκρανία




 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ζήτησε από το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να σταματήσουν οι ρωσικές και οι αυτονομιστικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντεμπαλτσέβε, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ σήμερα το πρωί. Πίεσε τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να σταματήσουν οι ρωσικές και οι αυτονομιστικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών θέσεων στο Ντεμπαλτσέβε και οι άλλες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε η Ψάκι.

«Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Ντεμπαλτσέβε οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ δεν είναι “νεκρή”. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι νεκρή» είπε η Τζένιφερ Ψάκι. «Πρέπει να δοθεί χρόνος για να δουλέψει η συμφωνία» συμπλήρωσε.

Η Ουκρανία απέσυρε σήμερα χιλιάδες στρατιώτες της από την περικυκλωμένη πόλη του Ντεμπαλτσέβε μετά από τη μαζική επίθεση των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι αγνόησαν τη νέα συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός για να κερδίσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης η οποία είναι σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος.

Η πτώση του Ντεμπαλτσέβε στην ανατολική Ουκρανία ήταν μία από τις χειρότερες ήττες για τα στρατεύματα της Ουκρανίας καθώς πλέον εμποδίζει τη δυνατότητα του Κιέβου να σταματήσει την υλική υποστήριξη της Μόσχας προς τους αντάρτες.

Η Μόσχα και οι αυτονομιστές δεν τηρούν μέχρι τώρα τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ, κρίνει ο Λευκός Οίκος

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν σήμερα τηλεφωνικά, την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι έως τώρα είναι σαφές ότι η Ρωσία και οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας δεν έχουν συμμορφωθεί προς τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.

«Η αποτυχία τους να το πράξουν τους θέτει σε κίνδυνο να υποστούν μεγαλύτερα κόστη» είπε ο Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν έχει καμιά ενημέρωση όσον αφορά το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να προμηθεύσει με θανατηφόρα όπλα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως εξετάζουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: