Του Burak Bekdil, The Gatestone Institute

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ένας από τους μετέχοντες στις τελετές για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, τιμώντας το Ολοκαύτωμα. Η Τουρκία έδωσε, μάλιστα, 150.000 ευρώ για τη διατήρηση του στρατοπέδου ως μουσείου. Για πρώτη, επίσης, φορά υπήρξαν επίσημες αναφορές για το Ολοκαύτωμα στην Άγκυρα.

Για μια στιγμή θα νόμιζε κανείς πως υπάρχουν δύο Τουρκίες στον κόσμο. Η πραγματικότητα όμως, σύντομα, θα τον προσγείωνε. Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μοιάζει με κακό αστείο. «Παρατηρούμε την επιβίωση του αντισημιτισμού, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση τη απάνθρωπης ναζιστικής ιδεολογίας, και σήμερα και πρέπει να αγωνιστούμε για την καταπολέμησή του», αναφέρει.

Φυσικά το υπουργείο έχει δίκιο να βλέπει την επιβίωση του αντισημιτισμού, ειδικά στην Τουρκία, όπου χιλιάδες Τούρκοι χαιρέτιζαν τον Χίτλερ και έγραφαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «οι Εβραίοι έπαθαν αυτό που άξιζαν». Κάτω λοιπόν από το ωραίο περιτύλιγμα ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας του Ολοκαυτώματος, υπάρχει μια λιγότερο όμορφη κατάσταση στην Τουρκία.

Ακόμα και στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπου έγινε για πρώτη φορά αναφορά στο Ολοκαύτωμα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε πως η άνοδος του αντισημιτισμού οφείλεται στις ενέργειες του Ισραήλ. «Ενθυμούμενοι τα γεγονότα του παρελθόντος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις τελευταίες επιθέσεις στη Γάζα, όπου σφαγιάστηκαν 2.000 γυναίκες και παιδιά». Ίσως, για το κυβερνών κόμμα, και το Ολοκαύτωμα να συνέβη λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ – Αράβων.

Καθόλου συμπτωματικά, μια μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην Τουρκία, το 2011, πριν δηλαδή τον πόλεμο στη Γάζα, μόλις το 8,6% των Τούρκων είχε θετική άποψη για τους Εβραίους, την ώρα που το 71,5% είχε αρνητική άποψη. Σε νέα έρευα του 2014 αναφέρεται πως το 2014 το 69% δήλωναν αντισημίτες.

Ακόμα πιο πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Χραντ Ντινκ, αναφέρει πως ο αντισημιτισμός είναι η πλέον κοινή προκατάληψη στην τουρκική κοινωνία. Στην έρευνα οι Τούρκοι ερωτήθηκαν σχετικά με 30 λαούς και εθνότητες. Οι πλέον μισητοί ήταν οι Εβραίοι, ακολουθούμενοι από τους Αρμένιους, τους μη Έλληνες χριστιανούς, τους Έλληνες, τους Κούρδους και τους Σύριους μετανάστες, λόγω πολέμου, στην Τουρκία.

Και μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να πήγε στο Άουσβιτς, αλλά λίγο καιρό πριν ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε καλέσει τον ηγέτη της Χαμάς, στην Τουρκία και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών είχε πει πως, μετά την εκδίωξή της από το Κατάρ, η Χαμάς μπορεί να μεταφέρει την έδρα της στην Τουρκία.

Η Χαμάς όμως δεν αποτελεί τη μόνη «ερωμένη» της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Οι Τούρκοι ηγέτες νιώθουν ένα μεγάλο πάθος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Και ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, που πήγε στο Άουσβιτς, δεν σχολίασε καν τη δήλωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία κήρυξε τον «ιερό πόλεμο» στην Αίγυπτο.

Και αφού σκότωσε 25 Αιγύπτιους στρατιώτες, η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία προετοιμάζει τις ταξιαρχίες των μαχητών της τζιχάντ για να μεταβούν στην Παλαιστίνη και «να σκοτώσουν τους σιωνιστές σφετεριστές».

Και στα τηλεοπτικά δίκτυα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εκπέμπουν από την Τουρκία, μουσουλμάνοι κληρικοί ζητούν από τους τζιχαντιστές να σκοτώσουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και όσους τον υποστηρίζουν.

ΠΗΓΗ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: