Stratfor: Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για συμφωνία




Ένα πράγμα είναι σαφές: στην πρόσφατη ιστορία οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη, οι ηγέτες της αποδείχθηκαν ικανοί στην επινόηση λέξεων για την επίλυση των προβλημάτων της, αναφέρει το STRATFOR σε ανώνυμη ανάλυσή του με τίτλο «Terminology Stands in the Way of a Greek Compromise».

Προσθέτει ότι το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης υποδηλώνει ότι η Ευρώπη παίζει ένα πάρα πολύ σκληρό παιχνίδι. Με την άσκηση πιέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να φτάσει στο σημείο μιας ταπεινωτικής οπισθοχώρησης, για να αποφύγει την καταστροφή, το Eurogroup ανέβασε το επίπεδο μιας ριψοκίνδυνης διπλωματίας.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, το Stratfor συνεχίζει να θεωρεί ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν θα ήθελε να δει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι μια έστω καθυστερημένη συμφωνία είναι ακόμη κατ’ αρχήν επιτεύξιμη. Τα γεγονότα ωστόσο της Δευτέρας έφεραν το ρολόι της ημέρας της κρίσεως της Ευρωζώνης ένα βήμα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, υποστηρίζει η ανάλυση.

Η διαφωνία σχετικά με το λεξιλόγιο αποτελεί την πρόσφατη απειλή της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Δύο μέρη συζητούν έναν παρόμοιο συμβιβασμό αλλά κανένα δεν βρίσκει λέξεις που να γίνονται αποδεκτές από όλους. Η μία πλευρά είναι ένα «ριζοσπαστικό» πολιτικό κόμμα που κατέλαβε την εξουσία μετά από μια προεκλογική καμπάνια για αλλαγή και το άλλο είναι ένα κατεστημένο που αισθάνεται να τρομοκρατείται στην ιδέα δημιουργίας προηγουμένου, καθώς θεωρεί ότι οι όποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να φανεί διαφορετικός από το κόμμα που αντικατέστησε, ενώ οι δανειστές δεν θέλουν να φανούν υποχωρητικοί έναντι της Ελλάδας. Οι δανειζόμενοι θέλουν ένα λεξιλόγιο που να δηλώνει μια νέα συμφωνία, ενώ οι πιστωτές χρειάζονται τη συνέχεια του status quo. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια νέα «συμφωνία-γέφυραα» ενώ οι πιστωτές ζητούν «παράταση» της υπάρχουσας συμφωνίας.

https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/terminology-stands-way-greek-compromise

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: