Στη δημοσιότητα όλος ο ελληνικός φάκελος στο Eurogroup




Απόπειρα κατάρριψης των επιχειρημάτων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε προσέλθει «διαβασμένη» στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup, επιχείρησε η κυβέρνηση σήμερα, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει στη δημοσιότητα τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τα non papers τεκμηρίωσης της διαπραγματευτικής ομάδας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΕΘΝΟΣ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου, στην εισήγησή του που έχει έκταση οκτώ σελίδων, αναφέρονται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση για νέα συνεργασία, το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία-γέφυρα και η τεχνική παράταση.

Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε για:

– Υλοποίηση πρωτοφανών μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εξασφάλισης φορολογικής επιβολής με έμφαση στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

– Ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή. Επ’ αυτού η Αθήνα εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει νομικές προτάσεις και να δεχτεί τεχνική βοήθεια από την ευρωομάδα.

– Βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών στον πολίτη

– Νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων για στήριξη των επενδύσεων, να ανακίνηση της ανάπτυξης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας.

– Πρόσθετα μέτρα για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα για να καταστήσει τις τράπεζες ικανές να υποστηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου, που διεκόπη πρόωρα μετά το αδιέξοδο, η παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη είναι τρείς σελίδες και συνοδεύεται από δύο παραρτήματα: για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τη βιωσιμότητα του χρέους, με βάση τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων που είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.

Στο συνεδρίαση αυτή, η Αθήνα, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε:

-να τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης απέναντι σε όλους τους πιστωτές

-να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση η οποία να απειλεί με εκτροχιασμό το υφιστάμενο πλαίσιο του προϋπολογισμού ή οτιδήποτε που έχει επιπλοκές στην χρηματοοικονομική σταθερότητα
-να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια για κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων που έχει λάβει.

-Να κόψει τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας μέσω νομοθεσίας που θα απαγορεύει στους δημόσιους φορείς από το να ζητούν από τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις πληροφορίες, πιστοποιητικά ή έγραφα που το κράτος έχει ήδη στη διάθεσή του

-Μεταρρυθμίσεις στην φορολογική αρχή με στόχο τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία, ορθότητα και διαφάνεια

-Για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος απονομής φορολογικής δικαιοσύνης

Ολόκληρο το προσχέδιο Μοσκοβισί

«Σήμερα το Eurogroup έκανε έναν απολογισμό της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα, στη βάση ενός έντατικού διαλόγου μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την θέση τους για μία ευρύτερη, κοινωνική και πιο ισχυρή μεταρρυθμιστική διαδικασία, με στόχο τη μόνιμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και να αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση.

Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει άμεση δράση για να εξασφαλίσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Θα επιβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα ανατρέψουν τα ήδη ισχύοντα και πλήρως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και εργαστεί για μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της για να διασφαλίσει μία υγιή και βιώσιμη οικονομία, πετυχαίνοντας και εν συνεχεία διατηρώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Ο σκοπός της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών συνθηκών.

Μέτρα για μείωση του χρέους και επίτευξη περαιτέρω πιστωτικής και βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους στην αναλογία του ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστεί στη γραμμή της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την προσήλωσή τους στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές.

Τα παραπάνω δημιουργούν μία βάση για την επέκταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας, η οποία θα πάρει μία μορφή (τετράμηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, ως ένα μεταβατικό βήμα για μία νέα σύμβαση για ανάπτυξη στην Ελλάδα που θα μελετηθεί και θα ολοκληρωθεί αυτήν την περίοδο. Αν θεωρηθεί χρήσιμο, η Κομισιόν θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών και το πώς θα καλυφθούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι θεσμοί θα υποβάλλουν την έκθεση στο Eurogroup ως τις 21 Φεβρουαρίου».

Το προσχέδιο Ντάισελμπλουμ

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν επιδοθεί σε έναν εντατικό διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο μία διαρκή βελτίωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προοπτικές (ενίσχυσης του κοινωνικού δικαίου) και διασφάλισης της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του δημοσιονομικού τομέα.

Ειδικότερα, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευσή τους για τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την παροχή της συνεχιζόμενης τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της συνεργασίας των θεσμών και των ελληνικών αρχών. Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι σε έναν αριθμό τομέων οι προτεραιότητες της ελληνικής ατζέντας μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντας προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δείξει την πρόθεσή τους για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπάρχουσα ενσωματωμένη ευελιξία του υπάρχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την ισχυρή υπόσχεση να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες και να εργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ασφαλιστικού.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τα κατάλληλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη δημοσιονομικά αποτελέσματα έτσι ώστε να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους στη γραμμή των στόχων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Ακόμη, οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να είναι προϋπολογισμένα και να θέτουν σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Σ’ αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα δώσει χρόνο στις ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν για μία επακόλουθη συμφωνία Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του σε αυτήν την νέα συμφωνία.

Το Eurogoup είναι θετικό προς ένα τέτοιο αίτημα των ελληνικών Αρχών. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ΕΤΧΣ παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά αυτήν την παράταση. Μετά από ελληνικό αίτημα, ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες συμφωνίες.

Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εκκαθάρισής τους και θα αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης και απόφασης του Eurogroup. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην παροχή στήριξης στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές καθώς και μέχρι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο συμφωνημένο πλαίσιο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: