Κατέρρευσε το Γεφύρι της Πλάκας-Τσίπρας: Καθήκον μας η προστασία των πολιτών




«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τη μεγάλη κακοκαιρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωσης της ευρείας σύσκεψης για τις πλημμύρες που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

«Πρώτο καθήκον σήμερα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και αύριο καθήκον μας θα είναι να αποκαταστήσουμε της ζημιές» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Τόνισε ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι η πρώτη προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι κανείς δεν κινδύνευσε και εύχεται να μην κινδυνεύσει κανείς. Χαρακτήρισε, ωστόσο, θλιβερό γεγονός την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο, όπως είπε, θα ανακατασκευαστεί καθώς έχει πέσει μόνο το τόξο και έχουν μείνει οι βάσεις. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν στην περιοχή κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη και Πολιτισμού από την Αθήνα, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία και με το ΕΜΠ, το οποίο προσφέρθηκε να κάνει δωρεάν τη μελέτη ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά, όπως είπε, λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα από την υπερχείλιση του φράγματος στο Πουρνάρι Άρτας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και κλιμάκιο τεχνικών, θα μεταβούν σήμερα στην Ήπειρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.

Επίσης, θα μεταβεί στην Άρτα και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον γγ Σεραφείμ Τσόκα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Σακελλαρίδης, ανέφερε επίσης ότι έχουν κηρυχθεί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος και η Ευρυτανία. Τέλος, ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στον Έβρο αλλά παρακολουθούνται από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ έχει υπάρξει επικοινωνία και με τις γειτονικές χώρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Η Ιστορία του Γεφυριού

Το μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων,είχε άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο. Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.

Ο κ.Θεόφιλος Παπαδημητρίου, κάτοικος των Ραφταναίων, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από τον οικισμό, αναφέρει ότι το γεφύρι κτίστηκε από μαστόρους και πελεκάνους της πέτρα από την Πυρσόγιαννη. Όταν τελείωσε το γεφύρι και έγιναν τα εγκαίνια, έπεσε η καμάρα και μετά από λίγο καιρό οι Τζουμερκιώτες έφεραν τον αρχιμάστορα Μπέγκα από την Πράμαντα και το έργο ξανακτίστηκε το 1866. Μάλιστα, όπως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες αυγά από την περιοχή και μαζί με ασβέστη «έγινε πορσελάνη, η συνδετική ουσία της πέτρας».

Το γεφύρι, δρόμος εμπορίου, ένωνε τα Τζουμέρκα με την υπόλοιπη Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η καμάρα του δέχτηκε τις βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων, όμως άντεξε με μικρές φθορές στη δεξιά του πλευρά. Οι Ραφτανίτες το επισκεύασαν με τσιμέντο το 1943 και η γέφυρα έκτοτε λειτουργούσε χωρίς προβλήματα. Κάθε χρόνο, τα Θεοφάνεια, στο Γεφύρι τις Πλάκας, οι Τζουμερκιώτες κάνουν την βάφτιση του Σταυρού.

Όλοι στην περιοχή κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμοδίων σε ζητήματα υποστήριξης του πέτρινου γεφυριού, τα οποία πολλές φορές έθεταν και κατέθεταν την ανησυχία τους. Ο δάσκαλος Χαρίλαος Μήτσης, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σήμερα, έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχτεί, γιατί υπήρξε αδιαφορία. Επισήμανα πολλές φορές τον κίνδυνο ότι θα πέσει. Μάλιστα τελευταία προσπάθεια ήταν τον Γενάρη, πέρυσι, όταν ζητούσα από τους αρμόδιους άμεση επέμβαση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: