Εάν τα αδέρφια Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο εξακολουθούν πιστοί στα νάματα της… επανάστασης, αναμένεται να διασκεδάσουν πολύ, έστω μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την παρουσίαση από των Ερντογάν των σχεδίων για να οικοδομηθούν δύο μουσουλμανικά τεμένη στην Κούβα, το ένα στην πρωτεύουσα Αβάνα και το άλλο στο Σαντιάγο δε Κούβα στο νοτιοανατολικό τμήμα της νήσου. Βέβαια, τα – οικονομικά – κίνητρα ίσως αποδειχτούν δελεαστικά…

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, συνοδεία κουστωδίας υπουργών και επιχειρηματιών, βρίσκεται στην Κούβα, προερχόμενος από την Κολομβία, στην πρώτη περιοδεία Τούρκου προέδρου στη Λατινική Αμερική από το 1995. Η Τουρκία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα από το 1952.

Στην Αβάνα, ο Ερντογάν θα παρουσιάσει τα φιλόδοξα σχέδιά του, τα οποία έχουν αποσπάσει τη χρηματοδοτική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική «Χουριέτ», αν και η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι τα σχέδια θα υλοποιηθούν «με τη συμβολή πολλών μουσουλμανικών χωρών».

Καταρχάς, θα πρέπει να επισημανθεί ότι άλλο είναι το τέμενος και άλλο ένα απλό τζαμί, καθώς το πρώτο έχει περισσότερο τον χαρακτήρα ολόκληρου πολιτιστικού κέντρου, επικεντρωμένου στην ισλαμική παράδοση, όχι απλά και μόνο ένας χώρος προσευχής. Σύμφωνα με τους Τούρκους, η μουσουλμανική κοινότητα της Κούβας αριθμεί περίπου 4.000 άτομα σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: