Ρωσία-Τουρκία συζητούν κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου




Ο επικεφαλής της διοίκησης του ρωσικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω του Ευξείνου Πόντου και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή στο χερσαίο τμήμα του αγωγού, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Gazprom, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν χθες τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο όγκος του ρωσικού αερίου, που θα είναι “παραδοτέο” στα σύνορα με την Ελλάδα θα φθάσει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο αγωγός θα μεταφέρει μέσω της Μαύρης Θάλασσας 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων τα 13 αντιστοιχούν στην κατανάλωση εντός Τουρκίας, ενώ τα υπόλοιπα θα προωθούνται στον κόμβο φυσικού αερίου στα σύνορα με την Ελλάδα για τους καταναλωτές ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τη Gazprom, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει υποδομές στο έδαφος της ΕΕ, κατά τη σχεδίαση ελήφθη υπόψη η αυξημένη κατανάλωση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, γι` αυτό και στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα φθάνουν τα 47 δισ. κυβικά ετησίως.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο υποθαλάσσιος αγωγός θα “βγαίνει” στη στεριά στον οικισμό Kαγιάκεϊ, σημείο παροχής του αερίου για τους Τούρκους καταναλωτές θα είναι το Λιουλέ-Μπουργκάς, ενώ ο συνοριακός κόμβος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προσδιοριστεί να κατασκευαστεί στο σημείο Εψιλα. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει τα 180 χλμ. και αναμένεται η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η απόκτηση των αδειών ανιχνευτικών-γεωλογικών εργασιών στο νέο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Θ. Αυγερινός, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: