Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Πούτιν για Ουκρανία και στον Σι Τζιπινγκ για θέματα κυβερνοχώρου




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και για να τον καλέσει να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters.

Στην επικοινωνία αυτή, την παραμονή της συνόδου κορυφής του Μινσκ όπου οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας θα αναζητήσουν μια διέξοδο στην κρίση της Ουκρανίας, ο Ομπάμα υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει “την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα” της χώρας, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε στον συνομιλητή του “τις αυξανόμενες απώλειες από τις συγκρούσεις” αλλά και “τη σημασία του να αδράξει ο πρόεδρος Πούτιν την ευκαιρία που του παρουσιάζεται από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας για να καταλήξει σε μια ειρηνική λύση”.

“Εάν η Ρωσία συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειές της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων, όπλων και της χρηματοδότησης των αυτονομιστών, το κόστος για τη Ρωσία θα αυξηθεί”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Readout of the President’s Call with President Putin of Russia

THE WHITE HOUSE – Office of the Press Secretary

February 10, 2015

President Obama today called President Vladimir Putin of Russia to address the escalating violence in eastern Ukraine and Russia’s ongoing support for the separatists there. President Obama reiterated America’s support for the sovereignty and territorial integrity of Ukraine.

President Obama underscored the rising human toll of the fighting and underscored the importance of President Putin seizing the opportunity presented by the ongoing discussions between Russia, France,  Germany, and Ukraine to reach a peaceful resolution.

The President emphasized the importance of reaching and implementing a negotiated settlement underpinned by the commitments in the Minsk agreement. However, if Russia continues its aggressive actions in Ukraine, including by sending troops, weapons, and financing to support the separatists, the costs for Russia will rise.

Κάλεσε και τον Κινέζο Πρόεδρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπινγκ είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της οποίας απηύθυνε έκκληση για «γρήγορη συνεργασία» ώστε να περιοριστούν οι διαφορές των δυο χωρών στα θέματα του κυβερνοχώρου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τις εντάσεις οι οποίες προκλήθηκαν από εκατέρωθεν κατηγορίες για κυβερνοπειρατεία στο διαδίκτυο.

Ο Ομπάμα προσκάλεσε επίσης τον Κινέζο πρόεδρο στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη αργότερα αυτό το έτος, ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους σχετικά με τις προκλήσεις στην διεθνή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού ενθάρρυνσης του Ιράν να αδράξει την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω των διαπραγματεύσεων της ομάδας Π5 + 1» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι συνομιλίες του Ιράν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γαλλία έχουν στόχο μια συμφωνία που θα μετριάσει τις δυτικές ανησυχίες ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που έχουν “ρημάξει” την ιρανική οικονομία. Οι διαπραγματευτές έχουν θέσει την 30η Ιουνίου ως τελική χρονική προθεσμία για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: