Στην επίθεση έχει περάσει ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, το οποίο ήδη βρίσκεται σε θέση άμυνας και «θα ηττηθεί», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας παράλληλα την προοπτική μιας νέας, ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Μέση Ανατολή. Εν ολίγοις, η «περιορισμένη εμπλοκή», παραμένει στο τραπέζι…

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση απορρίπτεται από τον Μπάρακ Ομπάμα ως αντιπαραγωγική, υπό την έννοια ότι δεν θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και δεν συνάδει με το συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Παράλληλα όμως ζήτησε από το Κογκρέσο την άδεια τριετούς δυνατότητας για διαταγή χρήσης στρατιωτικής βίας.

Αυτό ασφαλώς θα μπορούσε πολιτικά να ερμηνεύεται ως επιθυμία αποφυγής εμπλοκής, τόσο για λόγους κόστους, όσο και για την αποφυγή θυμάτων Αμερικανών στρατιωτών, ενώ στρατιωτικά κρίνεται ότι η οργανωμένη παρουσία μονάδων στο έδαφος θα πρόσφερε στόχο στους ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε το πρόβλημα στις αστικές περιοχές, από όπου, στρατιωτικά, η εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού κράτους είναι σαφώς δυσκολότερη αποστολή, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα μεριμνήσει ώστε να μην έχουν οι τρομοκράτες πουθενά ασφαλές καταφύγιο.

Για τον λόγο αυτό υπογράμμισε, ότι δεν θα διστάσει να δώσει την έγκριση ανάπτυξης δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στην περιοχή, εάν για παράδειγμα υπάρξει συγκεκριμένη πληροφορία «για μία συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους και εάν οι εταίροι μας δεν έχουν τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσουν».

Ο Μπάτρακ Ομπάμα, ωστόσο, δεν είχε ζητήσει έγκριση από τους Γερουσιαστές προτού διατάξει αεροπορικές επιδρομές (περισσότερες από 2.000 από το περασμένο καλοκαίρι) εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η άδεια που ζητά δείχνει να έχει περισσότερο πολιτικά παρά «νομικά» χαρακτηριστικά.

Εφόσον τελικά υπάρξει έγκριση, οι επιχειρήσεις θα αφορά τόσο συγκεντρώσεις μαχητών όσο και συγκεκριμένα πρόσωπα, όμως θα απαγορεύεται η σταθερή εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων.

U.S. Navy photo by Petty Officer 2nd Class Johansen Laurel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: