Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκανε την έκπληξη αν και δεν πρωτοτύπησε. Στη διαδικασία της εκλογής Προέδρων της Δημοκρατίας οι εκπλήξεις είναι η παράδοση και όχι η εξαίρεση. Ειδικά προχθες η έκπληξη βοήθησε και επικοινωνιακά, καθώς χάθηκε η βραδινή είδηση ότι η κυβέρνηση μελετά τελικά την υποβολή αιτήματος στο Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης. Και όλοι γνωρίζουμε ότι στη δανειακή σύμβαση τους όρους δεν τους επιβάλλει ο δανειολήπτης…

Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καλή εξέλιξη από την άποψη ότι μπορεί να δώσει τέλος σε μια αντιπαράθεση μηνών και τελικά να λειτουργήσει επιβοηθητικά στην εθνική συνεννόηση. Ο κ. Παυλόπουλος ψήφισε τα Μνημόνια, όμως εδώ και καιρό αρθρογραφεί και επιχειρηματολογεί δημοσίως εναντίον τους. Και έτσι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκφράσει το λαϊκό αίσθημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε μια παράδοση που δημιουργήθηκε με την πρώτη εκλογή του Κ. Στεφανόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Α. Παπανδρέου, αλλά και με την επιλογή του Κ. Παπούλια από τον Κ. Καραμανλή. Ο Π. Παυλόπουλος, με τον ήπιο τρόπο που πολιτεύτηκε, τις αγαθές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα, το ακαδημαϊκό υπόβαθρό του, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε έναν καλό Πρόεδρο, που με διπλωματικό τρόπο μπορεί να ισορροπήσει στο εσωτερικό και με αποτελεσματικό τρόπο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο εξωτερικό, εκφράζοντας το «λαϊκό αίσθημα».

Δεν είναι «ουδέτερος» πολιτικός, καθώς έβαλε τη σφραγίδα του στον δημόσιο τομέα από το 2004 και στο νομοθετικό πλαίσιο που έκτισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004-2009. Εξάλλου επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε υπηρετήσει ως στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η εμπειρία των τελευταίων μηνών ανέδειξε όμως την ανάγκη της άμεσης αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, ώστε να μη δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή και να μην υπονομεύεται ο ίδιος ο θεσμός.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ρόλο «ρυθμιστικό» και τελικά εθιμοτυπικό. Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα ανατρέψει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Αλλά πάντως θα του προσδώσει ενδιαφέρον!

www.ethnos.gr – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: