Ολοκληρωμένη πρόταση από την Αθήνα στο Eurogroup – “Παγώνουν” εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης
«Θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση την Τετάρτη» για τη διαχείριση της μετάβασης προς μια νέα συμφωνία για το χρέος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης -όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters- αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα αυτή στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες θα παρουσιάσει αύριο, Κυριακή, στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega, “παγώνει” ως το καλοκαίρι η κυβέρνηση μέρος των προεκλογικών της εξαγγελιών όπως προέκυψε μετά το σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο στη Βουλή καθώς βρίσκεται μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών αλλά και στα εκβιαστικά τους τελεσίγραφα.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, οι προγραμματικές δηλώσεις θα χωρίζονται σε δύο σκέλη, το πρώτο εξάμηνο -μέχρι τον Ιούλιο δηλαδή- στο οποίο θα προταχθεί η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και στα επόμενα 3,5 χρόνια. Επί της ουσίας και κατ’ αυτό τον τρόπο, η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα επιμεριστεί χρονικά σε αυτά τα δυο σκέλη.

Θεσμοθετείται άμεση η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ η αποκατάσταση του μισθούν στα 751 ευρώ θα γίνει πιθανότατα σε δυο δόσεις και σε βάθος χρόνου και θα ξεκινήσει άμεσα σαφάρι για την φοροδιαφυγή και θα θεσπιστούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία.

Επιπρόσθετα, θα επιμείνει η κυβέρνηση στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στην αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης, θα επανέλθει η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ ενώ σε δεύτερο χρόνο τοποθετείται η θέσπιση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

Άμεσα θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν χρήσης μέσως μαζικής μεταφοράς για ανέργους, η παροχή δωρεάν ρεύματος σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν αλλά και η επιδότηση ενοικίου σε όσους μαστίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση.

Πριν τις σημερινές συνεδριάσεις, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει την κατεύθυνση στους υπουργούς να εξειδικεύσουν όλες τους τις προτάσεις σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσδιορίζοντας από που θα υπάρξουν περικοπές σε σπατάλες και από πού θα εξοικονομηθούν χρήματα, και έχει ζητήσει να μην δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα δώσει τα πάντα στους πάντες και ότι σκοπεύει να επαναφέρει τη χώρα στην προ της κρίσης περίοδο.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει με βασική θέση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του “καταστροφικού και αδιέξοδου” μνημονίου και διαμηνύοντας ότι θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε πάντως, μέσω συνέντευξής του στο Reuters, ότι η 16η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική προθεσμία προκειμένου η Ελλάδα να ζητήσει, εάν το επιθυμεί, παράταση του προγράμματος, διότι σε ορισμένες χώρες η μεταβατική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται.

Σημείωσε ωστόσο ότι η παράταση του προγράμματος στήριξης, ακόμη και προσωρινά, θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους του μνημονίου.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required


%d bloggers like this: