Ο Αλέξης είναι απομονωμένος στην Ευρώπη υποστηρίζει ο Nixon




Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πέρασε τη δεύτερη εβδομάδα της πρωθυπουργίας του επιχειρώντας να ανορθώσει τις γέφυρες που είχαν γκρεμιστεί την πρώτη εβδομάδα, αλλά τελικά κατέληξε να είναι πιο απομονωμένος στην Ευρώπη, καθώς ακόμη και η γαλλική κυβέρνηση του είπε να μην προσπαθήσει να διασπάσει την Ευρωζώνη.

Αυτά αναφέρει ο Simon Nixon σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Syriza’s Missing Ingredient: Investor Respect», προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας, με τη χθεσινή του ομιλία, ύψωσε ακόμη περισσότερο τον πήχη θέτοντας τις βάσεις για μια έντονη εβδομάδα αντιπαράθεσης.

Δύο είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η πρώτη είναι η επίτευξη μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες και η δεύτερη είναι η διαπραγμάτευση μιας νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, όπου η Αθήνα εμμένει ότι πρέπει να περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους.

Θεωρητικά είναι εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας, καθώς κανείς δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει ο αρθρογράφος, αλλά, όπως επισημαίνει, η χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τους φόβους της Ευρωζώνης ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο τόσο για την βραχυπρόθεσμη συμφωνία όσο και για την μεσοπρόθεσμη είναι ο ίδιος ο Έλληνας ηγέτης. Οι πολιτικοί ανησυχούν ότι έχει ερμηνεύσει εσφαλμένα την κατάσταση της Ελλάδας και ειδικότερα ότι έχει υποτιμήσει τους πολιτικούς, θεσμικούς, οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς που θέτει η ένταξη στην Ευρωζώνη, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Αθήνα θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ. Είτε δηλαδή απευθείας μέσω δανείων, είτε έμμεσα μέσω της αγοράς βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες και της αναχρηματοδότησής τους από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Αυτό όμως δεν φαίνεται πιθανό. Ακόμη και εάν η Ευρωζώνη συμφωνούσε στην έκδοση περισσότερων έντοκων γραμματίων από την Αθήνα, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αυξήσει το τρέχον όριο των 3,5 δις ευρώ για τα έντοκα γραμμάτια αναχρηματοδότησης, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα σήμαινε νομισματική χρηματοδότηση μιας χώρας, κάτι που απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η υπόλοιπη Ευρωζώνη προτρέπει την Αθήνα να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος σχεδίου διάσωσης, αλλά ο κ. Τσίπρας αρνείται κάθετα να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για το τέλος του μνημονίου.

Πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να οδηγήσει αυτήν την ακροσφαλή διπλωματία ο κ Τσίπρας; Είναι έτοιμος να αφήσει να εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα χωρίς να τεθεί ένα νέο σχέδιο; Κανείς δεν γνωρίζει για πόσο διάστημα θα μπορεί η Αθήνα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τα φορολογικά έσοδα. Τον κ. Τσίπρα καθησυχάζει ενδεχομένως το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αφήσει ακάλυπτες τις ελληνικέ τράπεζες, καθώς θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον ELA η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν μπορεί να εκτείνεται απεριόριστα. «Μπορεί να διαρκέσει για πάνω από δύο εβδομάδες αλλά λιγότερο από ένα χρόνο» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ μπορεί να διακόψει τον ELA εάν κρίνει ότι το πρόγραμμα γίνεται υπερβολικό ή χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ενδεχομένως ότι η βραχυπρόθεσμη πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση, αλλά οι πολιτικοί της Ευρωζώνης φοβούνται ότι η στρατηγική του αποκαλύπτει εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας.

Με την επικέντρωση στη σύναψη πολιτικών συμφωνιών με την Ευρωζώνη ο Έλληνας ηγέτης παραγνωρίζει το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, την έλλειψη πρόσβασής της δηλαδή στις αγορές. Όσο οι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές τράπεζες και εταιρείες ο κ. Τσίπρας δεν θα διαθέτει καμία δυνατότητα να προβεί στην αναγέννηση της οικονομίας, ανεξάρτητα από την όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Υπό το πρόγραμμα της Τρόικα η Ελλάδα άρχισε να ξανακερδίζει την πρόσβαση στις αγορές, ακολουθώντας τα βήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Δισεκατομμύρια ευρώ συνέρευσαν πέρυσι στην κυβέρνηση και στις τράπεζες, αυξάνοντας τις ελπίδες της Ελλάδας για ενδεχόμενη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, με ένα ίσως δίχτυ ασφάλειας, όπως την πιστωτική γραμμή της Ευρωζώνης.

Η σημερινή πολιτική κρίση έχει προς το παρόν διαψεύσει αυτές τις ελπίδες. Ο κ. Τσίπρας ζητάει τον σεβασμό της Ευρωζώνης προς τα αιτήματα αυτών που τον εξέλεξαν, αλλά η πρόκληση είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Είναι αλήθεια ότι η μείωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε στην ανάπτυξη -και θα ήταν φιλική προς τις επενδύσεις στο βαθμό που δημιουργεί χώρο για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική- μολονότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν χρησιμοποιηθεί αυτή η δημοσιονομική ανάσα για την στήριξη παραγωγικών επενδύσεων. Είναι όμως απίθανο να επιτευχθεί από μόνη της η πρόσβαση στις αγορές. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην ευρύτερη οικονομική στρατηγική του κ. Τσίπρα και σε τέσσερις κυρίως κρίσιμους τομείς: Πρώτον στη φορολογία και κυρίως στο ύψος του ΦΠΑ, δεύτερον στην πάταξη της διαφθοράς, όπου και εδώ ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να την αντιμετωπίσει, τρίτον το καθεστώς αφερεγγυότητας σχετικά με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και τέταρτον την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τη χαμηλή τιμή των περιουσιακών στοιχείων, καθώς αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές για το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις.

http://www.wsj.com/articles/syrizas-missing-ingredient-investor-respect-1423434186

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: