Ο Τσαβούσογλου δεν πήγε στο Μόναχο λόγω Ισραήλ, ο Λίμπερμαν θεωρεί λάθος την απολογία στην Τουρκία




Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε —την ύστατη στιγμή— να μην λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφέρουν το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πάρει μέρος σε μια εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης στην οποία θα συμμετέχει επίσης μια αντιπροσωπεία από το Ισραήλ.

«Σκόπευα να παραστώ στη Διάσκεψη αλλά, εξαιτίας της πρόσκλησης στους Ισραηλινούς αντιπροσώπους να συμμετάσχουν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη Μέση Ανατολή, αποφασίσαμε να μη λάβουμε μέρος», είπε ο Τσαβούσογλου σε μια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο έπειτα από συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές της Τουρκίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο να κάνει μια παρουσίαση στη Διάσκεψη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Λίμπερμαν, του απάντησε σκληρά και μάλιστα υπογράμμισε ότι ήταν μεγάλο λάθος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απολογηθεί στην Τουρκία, μετά από πίεση του Μπάρακ Ομπάμα.

Περίπου είκοσι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας για τη Διάσκεψη αυτή, από σήμερα έως και την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι και περίπου εξήντα υπουργών.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, άλλοτε στενών συμμάχων, παραμένουν τεταμένες μετά το 2010, εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει η επίθεση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εναντίον φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών που συμμετείχαν σε έναν στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα και σκόπευε να προσπαθήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό. Στην επιχείρηση εκείνη είχαν χάσει τη ζωή τους δέκα Τούρκοι.

Έκτοτε, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβεί επανειλημμένα σε επικρίσεις και βίαια ξεσπάσματα εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: