Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στον αγώνα των δυνάμεων ασφαλείας του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, δήλωσαν τη Δευτέρα ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πρόκειται την Πέμπτη να μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, καθώς και οι σύμμαχοί τους, επικεντρώνονται στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα ποικίλους τρόπους για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ με την οποία θα έχουν συζητήσεις για ποικίλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προμηθεύσει με όπλα τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου, ωστόσο δεν φέρει καμία αντίρρηση εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας δήλωσε σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο καλύτερος τρόπος για να επηρεαστεί η Ρωσία είναι μέσω οικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε στο Ατλαντικό Συμβούλιο, με έδρα την Ουάσινγκτον, αναφέρεται ότι οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν αποτύχει παταγωδώς και ότι η Μόσχα συνεχίζει να πιστεύει ότι υπερτερεί στο πεδίο της μάχης.

«Δεν επιχειρηματολογούμε υπέρ μίας στρατιωτικής λύσης, πιστεύουμε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν δύναται να υπερτερήσει του ρωσικού και αυτή τη στιγμή η ρωσική κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης», δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζον Χερμπστ. «Για να υπάρξει μια πραγματικά διπλωματική διευθέτηση δεν πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η στρατιωτική λύση», πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: