NY Times στους δανειστές: Δώστε λίγο αέρα στην Ελλάδα, η χαλάρωση η μόνη καλή επιλογή




Η εφημερίδα New York Times καλεί τους δανειστές να χαλαρώσουν τους όρους για την Ελλάδα, σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο, και κάνει αίσθηση για την υποστήριξη της χώρας μας, αλλά και για τον τrόπο καταγραφής των γεγονότων, που αφορούν τους Ευρωπαίους, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο κύριο άρθρο αναφέρονται τα εξής: www.mignatiou.com

Οι δανειστές της Ελλάδας, κυρίως η Γερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικές αρχές: μια χώρα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της, και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από τον καθένα σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία, ως θέματα αρχής, αλλά απορρίπτουν την πραγματικότητα, όταν η χώρα και το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες 18 κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες βρέθηκαν σε αδιέξοδο, τη Δευτέρα. Το επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας κρίση του συστήματος του ευρώ έχουν γίνει πολύ πραγματικά.

Το άμεσο θέμα είναι μια επέκταση της «διάσωσης», η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μια επέκταση με τους υφιστάμενους όρους και πρέπει να το πράξει μέχρι την Παρασκευή για να δώσει σ’ όλες τις κυβερνήσεις το χρόνο να την εγκρίνει. Η επέκταση αυτή θα ξεκλειδώσει αμέσως 7 δις ευρώ, αλλά η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον εριστικό υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, αρνήθηκε να δεχθεί επέκταση του Προγράμματος και επιδιώκει ένα δάνειο-γέφυρα, καθώς θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ένα νέο και λιγότερο τιμωρητικό σχέδιο διάσωσης.

Οι δανειστές έχουν δηλώσει ότι αν η Ελλάδα υπογράψει για την παράταση, η νέα συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και θα «μαλακώσει» τους όρους λιτότητας. Ο κ Βαρουφάκης απέρριψε τέτοιες υποσχέσεις ως «νεφελώδεις». Το υπάρχον πρόγραμμα, είπε, ήταν «μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης» και η κυβέρνησή του εξελέγη για να το αμφισβητήσει. Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται «πολύ ανεύθυνα.”

Ότι και να σκέφτεται η “τρόικα” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έχει το δικαίωμα να έχει απαιτήσεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά προβληματικό και έχει γίνει αποτελεσματικά αδύνατο για τη χώρα να εξοφλήσει το τρομερό χρέος της.

Ναι, ο κ Τσίπρας έκανε κάποιες δύσκολες να κρατήσει προεκλογικές υποσχέσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων ή επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων. Και το στυλ του κ. Βαρουφάκη δεν είναι αυτό που έχουν συνηθίσει στις Βρυξέλλες. Αλλά οι Έλληνες ηγέτες κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ότι είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη χώρα, και (είπαν ότι) έχουν εντολή να ξεκινήσουν έναν πραγματικό αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Οι ιδέες που η Ελλάδα φέρεται να έχει ανακοινώσει στις Βρυξέλλες – όπως ακριβώς το δάνειο-γέφυρα ή τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού (πλεόνασμα χωρίς τους τόκους) με το σημερινό ρυθμό περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, αξίζουν πολύ περισσότερο από την απότομη απόρριψη που τους επιφύλαξαν. Και αν κάποιες προθεσμίες πρέπει να μετακινηθούν και ορισμένες συμφωνίες αλλάξουν, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό στις Βρυξέλλες.

Για πολλούς υπουργούς της ευρωζώνης μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουν παραχωρήσεις σε ένα έθνος που θεωρούν ως σπάταλο και αχάριστο, Αλλά θα πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι δίνοντας μία χαλάρωση στην Ελλάδα είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν.

www.nytimes.com, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: