NY Times: Ο φτηνός, αηδιαστικός και ωμός αντισημιτισμός στην Τουρκία – Κινδυνεύει η Δημοκρατία




Σε άρθρο γνώμης του Thomas L. Friedman στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Democracy Is in Recession», επισημαίνεται ο φτηνός και ωμός αντισημιτισμός στην Τουρκία, τον οποία χαρακτηρίζει αηδιαστικό.

Αυτό όμως είναι μέρος μιας μεγαλύτερης τραγωδίας για το «μεγάλο έθνος της Τουρκίας», μιας Τουρκίας, του Ερντογάν που δύσκολα θα την έλεγε κανείς, πια, μια δημοκρατική χώρα. Το χειρότερο είναι ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δημοκρατία είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης παγκόσμιας τάσης: «Η δημοκρατία βρίσκεται σε ύφεση».

Σύμφωνα με τον Larry Diamond του Stanford University στο δοκίμιό του με τίτλο Facing Up to the Democratic Recession, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Democracy, από το 2006, περίπου και έπειτα η εξάπλωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στον κόσμο σταμάτησε. Από το 2000 κατέρρευσαν 25 δημοκρατίες, όχι μόνο με πραξικοπήματα αλλά και μέσω ανεπαίσθητης και σταδιακής υποβάθμισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και διαδικασιών. Τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν αλλά και η Βενεζουέλα, η Ταϊλάνδη, η Μποτσουάνα, το Μπανγκλαντές και η Κένυα.

Σύμφωνα με το Freedom House, ανεξάρτητο παρατηρητήριο για την εξάπλωση της ελευθερίας στον κόσμο, από το 2006 μέχρι το 2014 η ελευθερία υποχώρησε σε περισσότερες χώρες του κόσμου από όσες βελτιώθηκε. Ποιος, λοιπόν, ο λόγος γι΄ αυτήν την τάση; Διερωτάται ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον Diamond οι ηγέτες στα απολυταρχικά καθεστώτα ανέπτυξαν σύγχρονες μεθόδους λογοκρισίας και νόμιμους τρόπους περιορισμού της κοινωνίας των πολιτών. Επιπλέον η Κίνα, η οποία δεν έχει ούτε επίπεδο δημοκρατίας ούτε πρόβλημα με τη διαφθορά εκτός των συνόρων της,  έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο πάροχο ξένης βοήθεια σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, ενώ η Ρωσία έχει γίνει πιο επιθετική στην υπονόμευση σχεδόν κάθε δημοκρατικής τάσης γύρω από τα σύνορά της. Τρίτον, μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αντικατέστησε την προώθηση της δημοκρατίας ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Όμως, σύμφωνα πάντα με τον Diamond η πιο ανησυχητική, ίσως, διάσταση της ύφεσης της δημοκρατικής, υπήρξε η εξασθένηση της αποτελεσματικότητας, της ενέργειας και της αυτοπεποίθησης της δημοκρατίας στην Αμερική και τη Δύση γενικότερα.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί η πίστη στη δημοκρατία και ότι ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η τάση που περιέγραψε είναι οι μεγάλες δημοκρατικές χώρες να διατηρήσουν ένα μοντέλο δημοκρατίας άξιο προς μίμηση.

http://www.nytimes.com/2015/02/18/opinion/thomas-friedman-democracy-is-in-recession.html?ref=todayspaper

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: