Νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι κατά την αποχώρηση του ουκρανικού στρατού από το Ντεμπάλτσεβε




Τουλάχιστον 90 στρατιωτικοί αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 82 αγνοούνται, μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του ουκρανικού στρατού. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως έχασαν τη ζωή τους 13 στρατιώτες και άλλοι 157 τραυματίστηκαν.

«Πάνω από 90 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αιχμαλωτιστεί. Το γενικό επιτελείο αναζητεί ακόμη 82 στρατιώτες η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη», ανέφερε ο στρατός της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του και τόνισε πως έχει κινητοποιήσει «ορισμένες δυνάμεις» για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Ταυτόχρονα ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τον εντοπισμό τους.

Στο μεταξύ από τη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις εκκλήσεις του Κιέβου να σταλούν κυανόκρανοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία κι επέμεινε ότι η συμφωνία του Μινσκ πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς έκρινε ακόμη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ευθύνη για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ ανήκει στο Κίεβο.

Επίσης από τη Μόσχα, έγινε γνωστό ότι η Gazprom, η ρωσική δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου, άρχισε να προμηθεύει απευθείας με φυσικό αέριο περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ ανέφερε ότι οι παραδόσεις μέσω των σταθμών άντλησης Προχορόβκα και Πλάτοβο ανέρχονται σε περίπου 12 δισεκ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Μόσχα: Σχόλια για ρωσική απειλή στις χώρες της Βαλτικής παραβιάζουν την “διπλωματική δεοντολογία”

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως τα σχόλια του βρετανού υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον πως η Ρωσία αποτελεί απειλή για τις χώρες της Βαλτικής παραβιάζει τη “διπλωματική δεοντολογία”.

Ο εκπρόσωπος Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, μιλώντας κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσε πως η Ρωσία θα βρει έναν τρόπο για να απαντήσει στο σχόλιο.

Ο Φάλον δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί έναν “πραγματικό και παρόντα κίνδυνο” για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και πως το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για να απωθήσει κάθε ενδεχόμενη επίθεση.

Σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες “Τάιμς” και “Ντέιλι Τέλεγκραφ”, ο Φάλον ανέφερε πως ο Πούτιν μπορεί να αρχίσει μια μυστική εκστρατεία για την αποσταθεροποίηση αυτών των τριών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίες βρίσκονται τώρα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Κοτζιάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και να αναλάβει περίθαλψη ασθενών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του. Ο Έλληνας υπουργός προσέθεσε ότι η Αθήνα μπορεί επίσης να προσφέρει τεχνογνωσία σε θέματα Συντάγματος και κράτους δικαίου.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι οι κυρώσεις πρέπει να βοηθούν την ειρήνη και τη διπλωματία, όχι να είναι «εργαλείο θυμού» στη διεθνή πολιτική, ενώ τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, όχι στρατιωτικές λύσεις. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας του και την προσφορά ανθρωπιστικής βοηθείας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: