Αν είναι δυνατόν… Και η Μάλτα μας λέει ότι “ο δρόμος είναι ανοικτός για Grexit”




Εξαιρετικά αρνητικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, σε συνέντευξη που έχει δώσει σε ηλεκτρονικό μέσο της χώρας του (Malta Today). Χωρίς περιστροφές, καλεί την Αθήνα να αποχωρήσει, εάν το επιθυμεί, από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη ανεχθεί πολλά…

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς οι τράπεζες διατρέχουν τον κίνδυνο διακοπής της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ενδεχόμενο να μείνει η χώρα από χρήματα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι ορατό.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη χαρακτηριστικά ο Έντουαρτ Σικλούνα, μιλώντας για τους Ευρωπαίους εταίρους, «νομίζω ότι έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου θα διαμηνύσουν στην Ελλάδα ‘Αν θέλεις πραγματικά να φύγεις, φύγε’», εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά το εννοούν, «διότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες θα είναι σκληρές και θα επιμείνουν να αποπληρώσει η Ελλάδα την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη, τηρώντας τους όρους».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ για το θέμα, «νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι πολύ δύσκολη» προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας. «Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο – όχι 1% αλλά μεγαλύτερο – τα πράγματα να μην πάνε τελικά καλά και να μην συμφωνήσουν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φύγει».

Η Μάλτα, μαζί με την Ιταλία και την Γαλλία, προσπαθούν να γεφυρώσουν την Ελλάδα με τους σκληροπυρηνικούς. «Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν ξέρει τους κανόνες και τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup. Είναι εντελώς νέοι και αυτό είναι μειονέκτημα γι’ αυτήν» τονίζει ο Σικλούνα. Η μπάλα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Ελλάδας και είναι στο χέρι της να καθορίσει αν θέλει ή όχι να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η επέκταση είναι μια καλή λέξη, αλλά επέκταση σε τι; Μια παράταση του προγράμματος είναι ιδανική, αλλά μια επέκταση σε κάτι που δεν υφίσταται δεν νοείται» δηλώνει ο Σικλούνα. Πρόσθεσε δε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τους όρους που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της και αφορούν σε δισεκατομμύρια για τη σωτηρία της χώρας. Η Μάλτα δάνεισε στην Ελλάδα 188 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης.»

Τόνισε ακόμη πως παραμένει το ενδεχόμενο το Eurogroup να αλλάξει στάση προς μια ατζέντα προσανατολισμένη στην εξαμηνιαία ανάπτυξη, μια κίνηση αποδεκτή από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

«Το ερώτημα στο παρόν στάδιο, είναι το πώς θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε η Ελλάδα να βγει ‘όμορφα’ με το σώμα των εκλεκτόρων της να αποδέχεται το πρόγραμμα, ενώ θα δείχνουν πως κάτι θα αλλάξει» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρτ Σικλούνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: