Με “κενά” οι εξηγήσεις Σακκελαρίδη για το Eurogroup




Ασυνεννοησία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, προκύπτει από την αντίδραση της κυβέρνησης σε δημοσίευμα των Financial Times (FT) που υποστήριζε ότι οι συμμετέχοντες είχαν καταλήξει σε συμφωνία, είχαν ξεκινήσει αποχωρήσεις, αλλά ένα τηλεφώνημα του Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Τσίπρα, οδήγησε τελικά στην απόρριψη του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ…

Η εξήγηση που έδωσε το πρωί ο Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το MEGA, είναι ότι ο λόγος της απόρριψης ήταν η αναφορά περί «παράτασης» του υφισταμένου προγράμματος, το οποίο όμως αν αληθεύει το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Financial Times, δεν υφίσταται!

Είπε, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και σε εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη ρήξη και δεν θα το έκανε ποτέ για επικοινωνιακά ζητήματα.

Καιρός είναι όμως, η κυβέρνηση να ξεφύγει από την προεκλογική συνθηματολογία και να διαχειριστεί τις διεθνείς εξελίξεις της χώρας, από το οικονομικό, στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Αν αληθεύει το κείμενο των FT, η αναφορά λέει: «The Greek authorities have agreed to work closely and constructively with the institutions to explore the possibilities for extending and successfully concluding the present programme taking into account the new government’s plans».

Η μετάφρασή του είναι ως εξής: «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».

Για να μην τρελαθούμε εντελώς, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν λέει ότι συμφωνήσαμε στην παράταση του προγράμματος. Είναι μια κλασική διπλωματική διατύπωση που επιτρέπει την κατάληξη σε συμφωνία και την έκδοση ανακοινωθέντος, αφού και οι δύο διατηρούν τις αρχικές τους τοποθετήσεις! Το «να διερευνήσουν τις δυνατότητες», απλά σημαίνει ότι το θέμα θα τεθεί, χωρίς όμως να υπάρχει εγγύηση ότι θα υπάρξει συμφωνία. Έτσι όμως δεν κατοχυρώσαμε και την αναφορά σε νέα συμβατική διευθέτηση (contractual arrangements)!

Δηλαδή, θα ερχόταν εδώ το τεχνικό κλιμάκιο και θα τα έβαζαν όλα κάτω, με έμφαση όμως την ποσοτικοποίηση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Τι πετύχαμε τώρα; Να μην έρθει απολύτως κανείς και να έχουμε πλήθος εταίρων εξαιρετικά εκνευρισμένων να θεωρούν ότι στερούμαστε είτε αξιοπιστίας είτε ικανοτήτων να αντιληφθούμε τη μεσοβέζικη διατύπωση.

Χωρίς λόγο, βάλαμε τον εαυτό μας στη γωνία και το βέβαιο είναι ότι δηλώσεις και δημοσιεύματα θα ξεκαθαρίσουν το τι έγινε στο Eurogroup και στο αν όσα είπε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηχούν επακριβώς την πραγματικότητα, ή αποτελούν απόπειρα να «μπαλωθεί» ένας ανεπιτυχής κυβερνητικός χειρισμός, ενδεχομένως διότι δεν αντελήφθη ο Αλέξης Τσίπρας τη σκοπιμότητα της διατύπωσης.

Το άλλο που είχε ενδιαφέρον, είναι η διάψευση του κ. Σακελλαρίδη για τις πληροφορίες που ήθελαν τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιάννη Δραγασάκη να έχουν συμφωνήσει στο ανακοινωθέν και να αλλάζει την απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης δεν είχαν δεχθεί σε καμία περίπτωση το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, είπε ο Σακελλαρίδης. Τότε για ποιον λόγο είχαν ξεκινήσει αποχωρήσεις από την αίθουσα; Το διαψεύδει και αυτό ο κ. Σακελλαρίδης;

«Είναι άκομψο να ζητάνε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει ένα κείμενο συνέχισης της πολιτικής που απορρίφθηκε στις 25 Γενάρη από τον ελληνικό λαό», δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα ο Γ. Σακελλαρίδης.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/news/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: