Με αφορμή τις πλημμύρες: Πόσο «πολίτες» είμαστε;




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Οι εικόνες που έφτασαν από την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα με τις πλημμύρες συγκλονίζουν, καθώς συνάνθρωποί μας, σαν να μην τους έφθαναν όλα τα άλλα, είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Και από κοντά η συνήθης εικόνα: ένας αγρότης που κλαίγοντας έδειχνε το σπίτι του πλημμυρισμένο ρωτώντας «πού είναι το κράτος;». Κι όμως η απάντηση ήταν ακριβώς πίσω του. Το κράτος δυστυχώς ήταν απόν, όχι τη στιγμή της πλημμύρας, αλλά τότε που έκτιζε το σπίτι του ο «πολίτης» παράνομα, καλύπτοντας τη μισή κοίτη του ποταμού…

Το περιστατικό βάζει στη ζυγαριά το πόσο καλοί πολίτες είμαστε. Πόσες φορές μαζέψαμε τα χαρτιά και τα σκουπίδια από το φρεάτιο στη γωνιά του σπιτιού μας πριν πιάσει η βροχή; Πότε κόψαμε το μισοπεσμένο πεύκο στο πεζοδρόμιο χωρίς να περιμένουμε τον δήμο; Πόσο καλοί πολίτες είναι οι μαγαζάτορες στην παραλία κάθε ελληνικού νησιού που αδειάζουν τα βρωμόνερά τους στη θάλασσα, καταστρέφοντας οι ίδιοι την περιουσία της χώρας;

Μόλις την Παρασκευή μια είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έλειψε στη Σαουδική Αραβία για την κηδεία του βασιλιά Αμπντουλάχ. Αυτή η «δικαιολογία» δεν τον γλίτωσε από το πρόστιμο των 50 δολαρίων που του επέβαλε ο δήμος της Βοστόνης επειδή δεν φρόντισε να έχει καθαρίσει από το χιόνι το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του.

Και σκέφτεσαι τους οδηγούς που μέσα στον χιονιά ξεκινούν χωρίς αλυσίδες και ακινητοποιούνται στη Μαλακάσα ή στην Αράχοβα. Και ανακράζουν στα κανάλια «πού είναι το κράτος;». Κι όμως εκεί που έπρεπε όλοι να αναρωτηθούμε «πού ήταν το κράτος», δεν ακούστηκε κιχ.

Γιατί για το Γεφύρι της Πλάκας, εκείνο που όλοι θαύμαζαν και φωτογράφιζαν, κανένας δεν φώναξε «πού είναι το κράτος» όταν οι ειδικοί φώναζαν ότι το μνημείο καταρρέει. Το κράτος το θέλαμε για να καθαρίσει το πεζοδρόμιό μας, να κάνει αντιπλημμυρικά για να σωθεί το αυθαίρετο που σηκώσαμε στην κοίτη του ποταμιού. Τόσο «πολίτες» είμαστε συνήθως… (Και αυτό δεν αφορά φυσικά τους χιλιάδες πολίτες που έπεσαν θύματα της θεομηνίας και της πραγματικής απουσίας του κράτους).

www.ethnos.gr – Email: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: