Λιου στον Βαρουφάκη: Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα φέρει άμεσα σε δύσκολη θέση την Ελλάδα




Δύσκολη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού και ο Έλληνας ομόλογός του Γιάννης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Λιού προέτρεψε την Ελλάδα να βρει έναν εποικοδομητικό τρόπο για να προχωρήσει προς τα εμπρός” σε συνεργασία με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σημείωσε δε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα φέρει άμεσα σε δύσκολη θέση την Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε ακόμη ότι “η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για την Ευρώπη”, καθώς και ότι “ο χρόνος είναι πολύτιμος”.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρακινούν όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια χειροπιαστή πρόοδος τις επόμενες ημέρες.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:

Σήμερα, ο υπουργός Jacob J. Lew συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για να συζητήσουν τις τελευταίες διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους της. Ο υπουργός Lew επισήμανε, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες την Ελλάδα, ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλό για την Ευρώπη, και ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μια εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για να χτίσει πάνω στα θεμέλια που υφίστανται για την προώθηση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Lew πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί το κείμενο στην αγγλική:

Readout from a Treasury Spokesperson on Secretary Lew’s Call Today with Greek Finance Minister Yanis Varoufakis

February 18, 2015

Today, Secretary Jacob J. Lew spoke by phone with Greek Finance Minister Yanis Varoufakis to discuss the latest deliberations between Greece and its international partners. Secretary Lew noted that failure to reach an agreement would lead to immediate hardship in Greece, that the uncertainty is not good for Europe, and that time is of the essence. He urged Greece to find a constructive path forward in partnership with Europe and the IMF to build on the foundation that exists to advance growth and reform. Secretary Lew added that the United States will remain engaged with all parties to encourage concrete progress in the days ahead.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: