Λαγκάρντ: Εφτασε η ώρα να ακούσουμε ο ένας τον άλλο…




Να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πιστωτές της, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας με την Αριάνα Χάφινγκτον, σήμερα το πρωί. Η συνομιλία τους μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της Huffington Post.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «έφτασε η ωρα να ακουσουμε ο ενας τον αλλον, (διότι) μονο με τον τρόπο αυτό θα εχουμε προοδο». Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, αυτή τη στιγμή το θέμα αφορά αυτή καθ’ αυτήν την ελληνική οικονομία. Το ζητουμενο, συνέχισε, είναι, η ελληνικη οικονομια –μεσα από ένα συνολικο σχεδιο-να μπορεσει να γινει πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματικη ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η κ. Λαγκάρντ απαντούσε σε ερώτηση της κ. Χάφινγκτον, για τους νέους και τα καλά μυαλά που εγκαταλείπουν την Ελλάδα και πιθανότητα δεν θα επιστρέψουν ξανά.
Το θεμα αυτή την στιγμή, είπε η γενική διευθύντρια, δεν ειναι μονο δημοσιονομικο ή μονο αναπτυξιακό.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, τις επομενες ωρες και τους επομενους μηνες η ελληνική κυβέρνηση εχει να κάνει πολύ δουλεια. Πρόσθεσε ότι σε τούτη τη διαδικασία πρέπει οι πιστωτές να λάβουν υπόψιν «τις προσπαθειες του ελληνικου λαου, τις δυσκολιες και τις θυσιες και αυτές πρεπει να αναγνωριστουν και πρεπει να καταληξουμε σε ένα αποτελεσματικο και βιωσιμο σχεδιο για να βοηθηθει η Ελλαδα».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κ. Χάφινγκτον έκανε στοχευμένες ερωτήσεις και εξασφάλισε απαντήσεις. «Πρέπει να εκμεταλλευθουμε τις θυσιες του ελληνικου λαου», είπε η κ. Λαγκάρντ, «και να τις κεφαλαιοποιησουμε, για να παμε μπροστα. Δεν πρεπει να πανε χαμενες οι μεταρρυθμίσει που εχουν γινει και αυτές που πρεπει να γινουν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πολύ συχνα αυτές οι μεταρρυθμισεις είναι επώδυνες και συγκρουονται με συγκεκριμενα συμφεροντα. Όμως, η ελληνικη κυβερνηση πρεπει να αναγνωρίσει ότι αυτές οι μεταρρυθμισεις είναι απαραιτητες γιατι θα κάνουν την χωρα πιο ανταγωνιστικη, πιο αποτελεσματικη και πιο παραγωγικη. Χωρίς αυτές, οι θυσιες πανε χαμενες», προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια είπε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει και είναι έτοιμο να βοηθησει την ελληνικη κυβερνηση να αξιολογησει με ποιες αλλαγες επιθυμεί να προχωρησει πρωτα.

Το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη δεν συζητειται, είπε η κ. Λαγκάρντ. «Αυτό που συζητειται είναι πως θα εμπιστευτει ο ενας τον αλλον για να προχωρησουμε μαζι».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: