Kuttner στη HP: Η λιτότητα πρέπει να τελειώσει




Η συμφωνία για την λιτότητα στην Ελλάδα δεν χωράει προσαρμογής και πρέπει να καταργηθεί υποστηρίζει ο Robert Kuttner, συνιδρυτής του The American Prospect, σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Can Greece Force a New Deal?» κάνοντας αναφορά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η νέα ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της για μια νέα συμφωνία.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση αυτή την εβδομάδα στις συνομιλίες που διεξάγονται για το χρέος. Και εάν κάποιος θα ήθελε να ποντάρει κάπου, το πιθανότερο είναι ότι η επιμονή των ηγετών της Ευρώπης θα δημιουργήσει μια καταστροφή τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Ο Έλληνας Π/Θ, Αλέξης Τσίπρας, και ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, επιχείρησαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες να επιτύχουν την χαλάρωση των όρων της συμφωνίας διάσωσης, αλλά προσέκρουσαν σε τοίχο. Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί τροφοδοτούν με δάνεια την Ελλάδα, εκ των οποίων το 80% ξαναφεύγουν από τη χώρα για να πληρωθούν οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων. Τα οφέλη της Ελλάδας από αυτά είναι ελάχιστα.

Αντίθετα, σε αντάλλαγμα η Ελλάδα υποχρεούται να συνεχίσει να επιβάλλει τους καταστρεπτικούς όρους λιτότητας και το πιο οδυνηρό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% σε σχέση με το ΑΕΠ και να συνεχίζει να μειώνει τους μισθούς.

Χάρη σε αυτό το «φάρμακο» η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ να αυξάνεται. Η πολιτική που ασκείται είναι μια τρέλα, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν ανυποχώρητοι.

Η κρίση, όπως επισημαίνεται, θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα καταβάλει στις ελληνικές τράπεζες την επόμενη δόση ρευστότητας σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα λιτότητας. Εάν η ΕΚΤ αρνηθεί η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση και σε βαθειά ύφεση.

Τις επόμενες ημέρες θα ασκηθεί μια έντονη πολιτική και οικονομική πίεση για μια συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στους Γερμανούς και στην ΕΚΤ ότι θα τηρηθεί η παλιά συμφωνία και στους Έλληνες ηγέτες ότι διαπραγματεύθηκαν μια συμβολική ελάφρυνση.

Κατά κάποιον τρόπο ωστόσο αυτό θα ήταν το χειρότερο από όλα τα σενάρια, καθώς η συμφωνία λιτότητας καταστρέφει την ελληνική οικονομία στην προσπάθειά της να την σώσει. Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του και γι’ αυτό το λόγο εξέλεξε μια ριζοσπαστική κυβέρνηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι ριζοσπαστικοί που εκφράζουν την κοινή λογική. Η συμφωνία λιτότητας δεν χωράει προσαρμογής πρέπει να καταργηθεί.

http://www.huffingtonpost.com/robert-kuttner/can-greece-force-a-new-deal_b_6689804

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: