Κρίσιμο τέστ για τη Μέρκελ η Ελλάδα και η Ουκρανία




Είναι σκληρό να είσαι στη θέση της Γερμανίας σήμερα. Σε έναν κόσμο ολοένα πιο κάθετα διαιρεμένο, μετά από δύο δεκαετίες μετριοπαθούς ορθοδοξίας, η κυβέρνηση της Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, και η ίδια η Γερμανία μοιάζουν με το τελευταίο προπύργιο κοινής λογικής στο κόσμο. Η απόρριψη του συναισθήματος ωστόσο και κάθε μορφής ακρότητας προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις. Παραδόξως όσο περισσότερο η Γερμανία αγωνίζεται να ακολουθήσει τη μέση οδό τόσο συχνότερα της υπενθυμίζουν τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου.

Αυτά αναφέρει ο Leonid Bershidsky σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «The World According to Angela Merkel» προσθέτοντας ότι η Γερμανία αγωνίζεται σήμερα σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα: Στην εξωτερική πολιτική όπου η κα Μέρκελ ορίστηκε από άλλους Δυτικούς ηγέτες ως επικεφαλής διαπραγματευτής με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαδιμίρ Πούτιν, και στην οικονομία, όπου η Ελλάδα αμφισβήτησε το σύστημα των σχεδίων διάσωσης για τα χρεοκοπημένα ευρωπαϊκά κράτη, το οποίο με κόπο οικοδόμησε η Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις όπου τα γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επικρίσεις κατά της Γερμανίας από ριζοσπαστικούς αντιπάλους ήταν έντονες, αλλά η ίδια παρέμεινε αμετακίνητη.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται αρχικά στην διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας στο θέμα της Ουκρανίας, όπου το ταξίδι της κας Μέρκελ στη Μόσχα για συνομιλίες υποδηλώνει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί ενδεχομένως ορισμένες από τις εδαφικές ή πολιτικές διεκδικήσεις της Ρωσίας για να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση πυρός. Η κα Μέρκελ τάσσεται επίσης κατά του υπερεξοπλισμού της Ουκρανίας θεωρώντας ότι όσα όπλα και εάν αποκτήσει δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας. Το γεγονός ωστόσο αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση Αμερικανών αξιωματούχων.

Η Γερμανία, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, έχει επιδείξει την ίδια επιμονή και στη διαχείριση της ελληνικής πρόκλησης. Ο ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, δεν άφησε κανένα περιθώριο στις συνομιλίες του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βερολίνο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τους όρους του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης. Σε απάντηση, ο Π/Θ, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Γερμανία.

Παρά την επιμονή της η Γερμανία έχει προβεί σε κάποιους πρακτικούς συμβιβασμούς σε σχέση με τα οικονομικά θέματα, όπως την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ η κα Μέρκελ θα δεχτεί πιθανώς μια μορφή συμβιβασμού και με την Ελλάδα ώστε να διασφαλισθεί η ενότητα της Ευρωζώνης.

Η γερμανική προσέγγιση στην διαχείριση κρίσης δεν αποτελεί μυστήριο. Ξεκινά με την υπεράσπιση των συντηρητικών, ίσως και ξεπερασμένων αξιών μέχρι η πολιτική της να φτάσει σε αδιέξοδο. Τότε εργάζεται σκληρά για μια συμβιβαστική λύση που να ξεκινάει από τις ίδιες αξίες, σε βασικές γραμμές, αλλά οι οποίες επιτρέπουν την επίτευξη συναίνεσης, αποθαρρύνοντας τις ακραίες θέσεις.

Εάν η κα Μέρκελ αποδείξει ότι μπορεί να εξεύρει λύση τόσο στο θέμα της Ουκρανίας, όπως και της Ελλάδας, τότε η Γερμανία θα αναδυθεί ως ένα νέο κέντρο εξουσίας που μπορεί να κρατά υπό έλεγχο τις διεθνείς ακραίες παρορμήσεις. Δεν υπάρχουν ωστόσο εγγυήσεις ότι η Γερμανία θα επιτύχει. Ενώ στην περίπτωση αποτυχίας, τόσο στην περίπτωση της Ουκρανίας ή της Ελλάδας, η Γερμανία θα πρέπει να ξανασκεφτεί τις ευθύνες της σε διεθνές επίπεδο.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-02-09/the-world-according-to-angela-merkel

*Καμία ένδειξη χαλάρωσης της στάσης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την χρηματοπιστωτική κρίση δεν διεφάνη χθες κατά την συνέντευξη τύπου στις ΗΠΑ, όπου δήλωσε ότι το πακέτο λιτότητας που ζήτησε η κυβέρνησή της παραμένει η βάση για την όποια διαπραγμάτευση με την Αθήνα, αναφέρει ο David R. Sands σε άρθρο του στους WASHINGTON TIMES με τίτλο «Merkel takes tough line on Greece ahead of key meeting».

Η κα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των δημοσιονομικών περικοπών και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ζητάει η Τρόικα.

Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιτύχουν την ανάπτυξη που χρειάζεται για να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας εάν ακολουθήσουν το σχέδιο λιτότητας. Η κα Μέρκελ τόνισε ωστόσο με δηκτικό τρόπο ότι άλλες χώρες της ΕΕ εφάρμοσαν επιτυχώς τα ίδια σκληρά μέτρα με αυτά που απορρίπτει σήμερα η Αθήνα. http://www.washingtontimes.com/news/2015/feb/9/angela-merkel-takes-tough-line-on-greece-ahead-of-/#ixzz3RKEzqnw2

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: