Κέρι: Κρίσιμης σημασίας η νίκη των Κούρδων στο Κομπάνι




Η ανακατάληψη ολόκληρης της συριακής πόλης Κομπάνι από τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να εκδιώξουν πλήρως τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από αυτή, με την υποστήριξη των αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αποτελεί μια «κρίσιμη» εξέλιξη, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σύμφωνα με τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS και AFP.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ «αναγκάστηκαν να παραδεχθούν την ήττα τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του τού Καναδά και του Μεξικού στη Βοστόνη.

Νωρίτερα ο υποστράτηγος Τζέιμς Τέρι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει ότι οι κουρδικές χερσαίες δυνάμεις, με τη βοήθεια των αεροσκαφών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ανακατέλαβαν το Κομπάνι, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιοποίησαν Κούρδοι αξιωματούχοι αυτήν την εβδομάδα.

«Οι κουρδικές χερσαίες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τα αεροσκάφη μας, σημείωσαν επιτυχία στην προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης Κομπάνι», ανέφερε ο Τέρι σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον.

Οι Κούρδοι φέρονται να είχαν πάρει τον πλήρη έλεγχο της Κομπάνι από τη Δευτέρα, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει την Τρίτη πως η μάχη δεν είχε τελειώσει. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Πενταγώνου, οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν πλήρως τους τζιχαντιστές του ΙΚ από την πόλη την περασμένη Τρίτη.

«Οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να επεκτείνουν τις θέσεις τους σε περιοχές γύρω από το Κομπάνι, καταλαμβάνοντας εδάφη και οδούς κρίσιμης στρατηγικής σημασίας», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στον συνασπισμό που δρα εναντίον του ΙΚ εξαπέλυσαν πάνω από 700 αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Κομπάνι και γύρω από αυτήν καταστρέφοντας πάνω από 280 θέσεις του ΙΚ, σχεδόν 100 κτίρια που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές τους, 60 οχήματα και άλλοι εξοπλισμό, κατά το Πεντάγωνο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: