Κέρι: “Γίνεται στραγγαλισμός” της παλαιστινιακής οικονομίας




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι εξέφρασε το Σάββατο την ανησυχία του σχετικά με τη βιωσιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής αν δεν λάβει σύντομα τα φορολογικά έσοδα που έχουν παρακρατηθεί από το Ισραήλ. Τα φορολογικά έσοδα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί περιορισμένη διοίκηση, καθώς και για την καταβολή των μισθών του δημόσιου τομέα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, τα κεφάλαια από τα φορολογικά έσοδα έχουν παρακρατηθεί και δεν έχουν επιστραφεί στην Παλαιστινιακή Αρχή από τον περασμένο μήνα, σε αντίποινα για τις κινήσεις των Παλαιστινίων να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο ώστε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει τη δικαιοδοσία επί των αδικημάτων που τελέστηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη και επίσης θα ανοίξει ο δρόμος για να διερευνηθεί η σχέση των ισραηλινών και των παλαιστινίων ηγετών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην κίνηση των Παλαιστινίων να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά δεν συμφωνούν και με την απόφαση του Ισραήλ να παγώσει τη μεταφορά περισσότερων των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι τα φορολογικά έσοδα, προειδοποιώντας ότι αυτό θα αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις. Το Ισραήλ έκανε ένα παρόμοιο βήμα τον Δεκέμβριο του 2012, παγώνοντας τη μεταφορά εσόδων για τρεις μήνες ως απάντηση στην εκστρατεία των Παλαιστινίων για την αναγνώριση της κρατικής τους υπόστασης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πέρυσι ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συμβάλει στην αντιστροφή των επτά ετών ανάπτυξης της παλαιστινιακής οικονομίας.

Φωτογραφία State Department

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: