Μεγαλύτερο από όσο θεωρούνταν αρχικά που η εσωκομματική αντιπολίτευση καταμετρήθηκε με πέντε αρνητικές ψήφους και τρία λευκά, είναι το εσωτερικό πρόβλημα στην κυβερνώσα παράταξη, εάν επαληθευτούν όσα δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, ότι εκτίμησε τουλάχιστον 30 τις αρνητικές ψήφους στην ψηφοφορία που ζήτησε αιφνιδιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, χθες αργά τη νύχτα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα…

Αν και είναι προφανές ότι ακόμα και να αληθεύει του νούμερο (ορισμένοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας και για 40 αρνητικές ψήφους), δε σημαίνει ότι αυτές θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αρνητική ψήφο σε περίπτωση που επιλεγεί από την κυβερνητική πλειοψηφία η επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το θέμα εσωτερικής συνοχής του κόμματος και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, είναι πλέον υπαρκτό και δυσεπίλυτο.

Την αποκάλυψη για τους περίπου 30 διαφωνούντες, ο κ. Λεουτσάκος την έκανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», διευκρινίζοντας ότι και ο ίδιος «έριξε» (δια της ανατάσεως της χειρός) αρνητική ψήφο.

Διαφορετική, αλλά επίσης διαφοροποιημένη από την αρχική διαρροή, είναι και η εκδοχή του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, αν και δεν αναφέρθηκε στην ψηφοφορία, αλλά στις ομιλίες των βουλευτών.

Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού MEGA, ανέβασε σε 18 τον αριθμό των ομιλητών στη συνεδρίαση της Κ.Ο. οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον ή διατύπωσαν εντονότατο προβληματισμό για τη συμφωνία και την αποκαλούμενη ως «λίστα Βαρουφάκη».

leoutsakos_stathis

Ωστόσο, εκτίμησε ότι όσοι διαφώνησαν χθες δε συνεπάγεται ότι θα τάσσονταν και επισήμως αρνητικά στη Βουλή, σε περίπτωση ψηφοφορίας, θεωρώντας ότι σε αυτή την περίπτωση, η οριστική διαφοροποίηση βουλευτών θα ανερχόταν σε 3-4 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, στις ηχηρές διαφοροποιήσεις καταγράφονται αυτές του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για τον Π. Λαφαζάνη ο Αλ. Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε ότι ψήφισε «λευκό», αλλά χαρακτήρισε τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης «φωνή της λογικής», ο οποίος «θα κάνει θαύματα» από τη θέση που ανέλαβε.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο Αλ. Μητρόπουλος, στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τον ενδεχόμενο αυτή η συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές, ενώ σημείωσαν το ενδεχόμενο να μην πάει για κύρωση στη Βουλή, επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εν κατακλείδι, «κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: