ΗΠΑ στους Ευρωπαίους: Κινηθείτε επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ελλάδας




«Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την ευρωζώνη πίσω στην ύφεση για τρίτη φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση» αναφέρει δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο οποίο επίσης επισημαίνεται ότι ανησυχούν μήπως μια γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει σε «μεγάλο βαθμό» την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημειώνεται, η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ (Τζακ) Λιου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους (τον πρόεδρο του Eurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας), καθώς και με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο κ. Λιου ενθάρρυνε όλες τις πλευρές», όπως επισημαίνεται, «να προχωρήσουν σε συμφωνία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση της ευρωζώνης» και τη «διάχυση της κρίσης πέραν του Ατλαντικού».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στους συνομιλητές του: «Έχουμε τονίσει πως θα χρειαστεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός και ότι θα απαιτηθεί συμβιβασμός».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα για «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την ευρωζώνη».

Στην αρχή του δημοσιεύματος επισημαίνεται ότι όπως το 2010 και ξανά το 2012, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ανησυχούν ότι «τα δεινά της Ελλάδας θα μπορούσαν να σπάσουν την ευρωζώνη», με αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στην «ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία».

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «κορυφαία οικονομικά στελέχη του προέδρου Ομπάμα αύξησαν τις τελευταίες ημέρες την πίεση προς την Ελλάδα και τους πιστωτές της στην ευρωζώνη».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «κάποια συμβιβαστική λύση» για όλες τις πλευρές, προσθέτοντας επίσης ότι απαιτούν «να χαμηλώσουν οι τόνοι στη ρητορική».

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι οι επαφές αυτές «είναι ένας άλλος γύρος διπλωματίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν λίγη δύναμη, εκτός από τον να προτρέπουν τους συμμάχους τους να έρθουν μαζί και να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ για να πιέζει αξιωματούχους της ευρωζώνης».

ΕΙΔΗΣΗ: http://mignatiou.com/2015/02/i-ipa-proetrepsan-oles-tis-plevres-stis-sinomilies-gia-to-programma-stirixis-tis-elladas-na-prochorisoun-se-simvivasmous/

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Αθηναϊκό Πρακτορείο – Φωτογραφία cmsmyth.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: