«Η θεωρία του τρελού», ο Batman Αλέξης, ο Robin Βαρουφάκης, η Ελλάδα και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας




Σε άρθρο της δημοσιογράφου και καθηγήτριας δημοσιογραφίας Dody Tsiantar στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Can Greeces rebel leader rescue the nation from default?», παρουσιάζονται οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στους διεθνείς δανειστές, με επίκεντρο ένα «δυναμικό δίδυμο», τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι «μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας  ο ελληνικός λαός δεν αντέχει κι άλλη». Αν και οι έλληνες ανησυχούν για την αβεβαιότητα που υπάρχει, ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει ποσοστά αποδοχής ως και 80%. Αν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, τουλάχιστον από την άποψη της νέας συμφωνίας με τους δανειστές της Ελλάδας, μένει να αποδειχθεί. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το τους όρους του προγράμματος διάσωσης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα εξαναγκαστεί σε έξοδο από την ευρωζώνη επανακάμπτουν, και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι».

Η αντίδραση του κ Τσίπρα και του εικονοκλάστη ΥπΟικ Γ. Βαρουφάκη, διαβόητοι πια για την ανορθόδοξη αίσθηση που έχουν περί μόδας χωρίς γραβάτα, οι οποίοι επιμένουν ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση ολόκληρου του προγράμματος διάσωσης από την αρχή, και την χορήγηση ενός δανείου – γέφυρα, μέχρι να συμβεί αυτό. Η αίτηση για παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας, που θέλουν οι Ευρωπαίοι, δήλωσε ο Βαρουφάκης, αποκλείεται εντελώς.

«Προς το παρόν το δίδυμο φαίνεται να παίζει επιθετικά, ακόμη και ριψοκίνδυνα, μερικοί λένε, σχετικά με την ατζέντα τους.”

Ο Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι «παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ με πολύ ψηλό ποντάρισμα». Ο Νικόλαος Κατσίμπρας, βοηθός καθηγητής στο Columbia University, στο πρόγραμμα Negotiation and Conflict Resolution, δήλωσε ότι «η ηγεσία του (Τσίπρα) είναι επανάσταση με αρχές» και ότι «Θέλει να ξεσηκωθεί και να διαταράξει το status quo. Τουλάχιστον αυτό νομίζει ότι κάνει, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το εάν πραγματικά κάνει αυτό που νομίζει».

Ο Αλέξης Παπαχελάς της Καθημερινής δηλώνει  ότι «ο κόσμος χαίρεται γιατί αισθάνονται ταπεινωμένοι. Χαίρονται που υψώνει τη φωνή του στους Γερμανούς και στις Βρυξέλλες».

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι απίθανο να χαρακτήριζε κανείς τον Τσίπρα ως ταραξία, «Μιλάει απαλά, αργά, διατυπώνοντας προσεκτικά τις προτάσεις του, τις οποίες εκφράζει με σοβαρό και ήρεμο τόνο. Μοιάζει σαν (μοναχός) Ζεν, παραμένοντας ψύχραιμος μέσα στο χάος. Δεν ουρλιάζει, ούτε χειρονομεί έξαλλα. Ούτε ξεφωνίζει συνθήματα με καταιγιστικούς ρυθμούς. Αντίθετα ο ρυθμός της ρητορίας του είναι μετρημένος, μελετημένος, θυμίζοντας σε πολλούς πολιτικούς παρατηρητές τον θρυλικό ανορθόδοξο πολιτικό Ανδρέα Παπανδρέου, τον σοσιαλιστή ηγέτη ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1980. Είναι ένας επαναστάτης γεμάτος αυτοπεποίθηση, με βελούδινη φωνή που εξετάζει προσεκτικά κάθε λέξη που αρθρώνει. Κάθε κίνηση που κάνει είναι γεμάτη συμβολισμό.

Όταν αυτός και ο ριζοσπάστης οικονομολόγος Βαρουφάκης εμφανίστηκαν στη διεθνή σκηνή κάνοντας ένα ταξίδι αστραπή στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, προωθώντας την πρότασή τους για μια νέα συμφωνία, η αυθάδης προσέγγισή τους, ακόμη και το άνετο ντύσιμό τους, φάνηκε να αποτελεί μια δήλωση προς τον κόσμο ότι αυτή δεν επρόκειτο πια για τον συνήθη τρόπο άσκησης πολιτικής. Αυτοί οι άνδρες διπλωμάτες δεν είναι. Συμπεριφέρθηκαν σαν κοκαλιάρικα παιδάκια που ξεφωνίζοντας υστερικά προκάλεσαν χαμό στην παιδική χαρά ώστε να τους προσέξουν τα μεγάλα παιδιά.

Η τακτική αυτή λειτούργησε, τουλάχιστον ως ελιγμός δημοσίων σχέσεων. Ξαφνικά το να μην φοράς γραβάτα έγινε σύμβολο πολιτικής άνεσης και οι δύο άνδρες έγιναν τα αγαπημένα παιδιά, το δυναμικό δίδυμο, αν θέλετε, της ευρωπαϊκής αριστεράς. Μια βρετανική εφημερίδα, χαρακτήρισε τον  Βαρουφάκη, ο οποίος πήγε στη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο παλτό ως «ροκ σταρ». Για πολλούς λόγους ο Βαρουφάκης μοιάζει να παίζει τον Robin, και ο Τσίπρας τον Batman. Προς το παρόν, ο Robin φαίνεται να είναι στο προσκήνιο, κεντρικός χαρακτήρας και να προσελκύει τα πρωτοσέλιδα. Ο Τσίπρας, σε αντίθεση, δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας ήπιος, γλυκομίλητος ηγέτης με ένα αθώο χαμόγελο.

Ο καθηγητής Robert Bontempo, που διδάσκει management and leadership, στο Columbia Business School, δήλωσε ότι όλα αυτά είναι μέρος μιας λαμπρής πολιτικής στρατηγικής. «Αποκαλείται η θεωρία του τρελού», δήλωσε ο Bontempo, ο οποίος προέβλεψε ότι η παρουσία του Βαρουφάκη στο προσκήνιο θα είναι βραχύβια. «Αν ήμουν ο Βαρουφάκης, δεν θα άφηνα την άλλη μου δουλειά». Θα είναι το εξιλαστήριο θύμα. Ο Τσίπρας θα τον κατηγορήσει, αν το σχέδιο αποτύχει, και αυτό θα επιτρέψει στον Τσίπρα να θεωρηθεί ότι αυτός είναι ο πιο λογικός».

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν Τσίπρας θα είναι ο τολμηρός σταυροφόρος με την μπέρτα, με αρχές και αποφασισμένος να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για αλλαγή ή αν θα είναι ένα τολμηρός, απερίσκεπτος ηγέτης που αψηφά τα όρια του κινδύνου. Ίσως να είναι απλά ένας έξυπνος πολιτικός παίκτης πρόθυμος να αφήσει τον σύντροφό του, τον Robin, να φάει τη σφαίρα γι΄ αυτόν, ώστε να πετύχει το φαινομενικά αδύνατο και να γίνει ήρωας.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ωστόσο. Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι στα χέρια ενός επιδέξιου πολιτικού, έστω και αν είναι άπειρος.  Ο Mike Myatt, CEO coach και συγγραφέας βιβλίων σχετικά με την ηγεσία, δήλωσε για τον Τσίπρα: «Κάθε άλλο παρά απρόσεκτος είναι. Μάλλον το αντίθετο. Υπολογίζει ό,τι κάνει και πιστεύει ότι έχει εντολή από το λαό του», «Πιστεύει στις αξίες του και είναι ένας ηγέτης με όραμα και σχέδιο. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα μπορέσει να είναι αποτελεσματικός και πετύχει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του».

http://www.cnbc.com/id/102425583

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: