Οι Financial Times… προλέγουν τις συστάσεις Σόιμπλε σε Βαρουφάκη




Στα όσα θα ειπωθούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, Financial Times, υπό το φως των εξελίξεων και του κλίματος που διαμορφώνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε την λαϊκή εντολή να παραμερίσει το μισητό μνημόνιο, θα έλθει πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα, με έναν αδιάλλακτο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι αποφασισμένος να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της», σχολιάζει η εφημερίδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει στον ιστοχώρο της η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ».

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε «κορύφωση του αγώνα δρόμου» που καταβάλλει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, στην προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη για το σχέδιο ελάφρυνσης του δανειακού βάρους της χώρας.

Αναφερόμενο στις προηγούμενες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, παραθέτει τη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες: «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, αλλά οδεύουμε προς σωστή κατεύθυνση για την εύρεση μιας βιώσιμης συμφωνίας».

«Ο κ. Σόιμπλε όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα απέναντι στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

«Η ελληνική στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος», επιμένει με δηλώσεις του και ο Μάρτιν Γιάγκερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα οι FT η αποφασιστική αντίδραση του Βερολίνου απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης: δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild έδειξε ότι το 68% των Γερμανών τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε διαγραφής ελληνικού χρέους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: