Του Αριστείδη Βικέτου

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση έχει διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά «δεν είναι μια νέα Κυβέρνηση που θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , στις δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο , Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η κυβέρνηση του θα τολμήσει την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δώσει δικαίωμα στους μουσουλμάνους της Θράκης να εκλέγουν τον Μουφτή τους και θα επιτρέψει την δημιουργία Τεμένους στην Αθήνα, δήλωσε: «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά».

Επεσήμανε σχετικά πως πιστεύει «ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και, «αναγνωρίζοντας ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης, της εκλεγμένης Κυβέρνησης του κυπριακού λαού».

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για δάνειο από την Ρωσία και ανέφερε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε μια «ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους της στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα και η χώρα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς» Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, τόνισε.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει λύση στην περίπτωση που αντιμετωπίσει η Ελληνική Κυβέρνηση άρνηση των δανειστών της στη νέα συμφωνία που επιδιώκει, καθώς και να σχολιάσει το λεγόμενο Grexit, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρον τη νωπή, λαϊκή εντολή που έχει. Είναι μια εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. «Όσο δε αφορά τα τρομολαγνικά σενάρια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν», είπε.

Συναφώς , ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Η ΕΕ και η ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές» Ελλάδα και Κύπρος, υπογράμμισε, αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα θα εργαστούν από κοινού και με χώρες της ΕΕ, εταίρους οι οποίοι έχουν τις αυτές απόψεις, δηλαδή πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, κάτι το οποίο βεβαίως καλλιεργείτο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών. Μέσα στο πρόγραμμα του κ. Juncker ήταν και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, εξ ου και οι τελευταίες εξαγγελίες για τη διάθεση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει, υπέδειξε, τώρα να δούμε – «και ιδιαίτερα με την ισχυρή εντολή προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση – πώς η ομάδα κρατών που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξης θα μετατρέψει τη θεώρηση σε πράξη. Συνεπώς, είμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών».

Σε ερώτηση,αν εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στο θέμα αντικατάστασης της Τρόικας από άλλο όργανο εποπτείας, ο κ. Τσίπρας είπε «πιστεύω ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη. Ωριμη διότι από την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν άπαντες θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγκαία διότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, βεβαίως μέσα από συνεννόηση από κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές θεμελιακές μας δεσμεύσεις σε όλα όσα μας δεσμεύον και αποτελούν ιδρυτικές αποφάσεις των Συνθηκών της ΕΕ»

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.

Απαντώντας σε τουρκοκύπρια δημοσιογράφο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μήνυμα του προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, «είναι μήνυμα ενότητας και συνεργασίας. Και μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την προκοπή για αυτό τον πονεμένο τόπο».

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στις 10 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης. Ακολούθησε κατά θεση στεφάνου από τον Έλληνα πρωθυπουργό στον αδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ. Άγημα του Λόχου Ορεινών Καταδρομών απέδωσε τιμές και αμέσως μετά έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Λυδία λίθος το Κυπριακό λέει ο Αλέξης

Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ» στην ιστοσελίδα του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες όμως, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους ‘Μπαρμπαρός’» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

«Η επίσκεψή σας αποδεικνύει το ειλικρινές και διαχρονικό σας ενδιαφέρον» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία για τον συντονισμό στα θέματα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

«Επιβεβαιώθηκε η ελληνική θέση ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας περνούν μέσα από το κυπριακό» τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης, προσθέτοντας «με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνήσαμε επίσης ότι επιθυμούμε την βελτίωση της ΕΕ, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτικών και με στόχο την ανάπτυξη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: