Οι διαρροές (Βαρουφάκη;) που προκάλεσαν πανικό




Πανικό στην κυβέρνηση και την αγορά (με σημαντική υποχώρηση του χρηματιστηρίου) προκάλεσαν οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών που ουσιαστικά απαντούσαν σε τελεσίγραφο του Βερολίνου για την ανάγκη να κατατεθεί ελληνικό σχέδιο στο έκτακτο Eurogroup.

To Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε ρίξει τους τόνους και με non paper διέψευσε τα όσα είχαν διαρρεύσει περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχθεί κάθε συμφωνία. «Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν του κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν», αναφερόταν σε ένα λιτό κείμενο που επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά που είχε ανάψει για τα καλά.

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση με νέο non paper ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθεί αμοιβαία λύση το συντομότερο. Συγκεκριμένα αναφερόταν:

«Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών Ε.Τσακαλώτο για τις επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο. Η ενημέρωση έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.

Συζητήθηκαν επίσης οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και δόθηκαν κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό προς του Υπουργούς.

Σύμφωνα με την Ημερησία, σχετικά με το «έκτακτο» Eurogroup, ήταν μία εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη από την πλευρά της Κυβέρνησης και απολύτως ευπρόσδεκτη. Εκεί θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της για το πρόβλημα του χρέους της πριν το έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου».

Λίγη ώρα μετά κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, δήλωnε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που να σχετίζεται με το μνημόνιο στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ζητήσει μία «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος – αίτημα πάντως που έχει ήδη απορρίψει ο Σόιμπλε.

Μετά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση «μάζεψαν» και οι απώλειες στο Χρηματιστήριο.

Συζήτηση

«Είναι απολύτως “ανοιχτό” τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε και τόνισε πως το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στη συγκέντρωση των G20 στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Φεβρουαρίου και θα παρευρεθούν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωνε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 18.30 (ώρα Ελλάδος). Πρόκειται για μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις υπουργών Οικονομικών όπου για πρώτη φορά θα λάβει μέρος ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οι πιέσεις είναι ήδη ασφυκτικές και αναμένεται να ενταθούν προς την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Eurogroup γίνεται μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη που θα λάβει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και μία εβδομάδα πριν από το τακτικό Eurogroup. Πιθανολογείται ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση με την Αθήνα ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για τη συμφωνία – γέφυρα αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Και φυσικά το βλέμμα είναι στραμμένο στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας από τον ELA.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι χθες στο Eurogroup Working Group (EWG) δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: