Η απάντηση της εφημερίδας Financial Times στην κυβέρνηση-Reuters: Γιατί ενόχλησε ο Βαρουφάκης;




Η εφημερίδα Financial Times και ο Peter Spiegel  επανέρχονται με επικαιροποιημένο δημοσίευμά τους στο προσχέδιο συμφωνίας που τελικά δεν επετεύχθη και αναφέρουν:

Σε απάντηση στο δημοσίευμά μας  η ελληνική κυβέρνηση το πρωί διέψευσε ότι συμφώνησε  με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή μας. “Σε καμία περίπτωση η ελληνική αποστολή δεν συναίνεσε  στο κείμενο που έχει δημοσιευθεί”, δήλωσε ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το δημοσίευμά τους βασίστηκε σε διάφορες πηγές από πολλαπλές αντιπροσωπείες, επομένως εμμένουν στους ισχυρισμούς τους. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν την Τετάρτη το βράδυ ήταν στην πραγματικότητα μια παλαιότερη έκδοση από το τελικό κείμενο που δημοσιεύθηκε. Οι αξιωματούχοι λένε ότι το συμφωνηθέν σχέδιο άλλαξε πριν ανακοινωθεί κατά τη  συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ με αποτέλεσμα να ασκήσουν βέτο. Η διάσταση στις χθεσινές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στους άλλους 18 εταίρους της ευρωζώνης συνέβη την τελευταία στιγμή, όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες -μεταξύ των οποίων και ο Β. Σόιμπλε- δεν γνώριζαν καν ότι είχε συμβεί, αφού είχαν ήδη αναχωρήσει από το κτίριο.

Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, ο Γ. Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει στην κοινή ανακοίνωση με τους ομολόγους του, ανακοίνωση που είχε ήδη προσυπογράψει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Μετά τη συμφωνία, η συνάντηση έληξε και ο Β. Σόιμπλε και αρκετοί από τους ομολόγους του κατευθύνθηκαν προς την έξοδο. Ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Γ. Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση στην Αθήνα για να ενημερώσει για τη συμφωνία και Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην ανακοίνωση.

Εμείς στο Brussels Blog είχαμε στα χέρια μας την ανακοίνωση και την αναρτήσαμε. Η ανακοίνωση με κάποιο τρόπο ικανοποιούσε από λίγο όλες τις πλευρές. Για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης που πίεζαν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος αφήνει ανοιχτή την επιλογή “για διερεύνηση των πιθανοτήτων παράτασης του προγράμματος”. Για τον Γ. Βαρουφάκη αναφερόταν στην τελευταία παράγραφο η λέξη “γέφυρα” αν και όχι με την έννοια που ενδεχομένως επιθυμούσε ο Έλληνας υπουργός. Αλλά η κοινή ανακοίνωση δεν επρόκειτο να εκδοθεί. Παραμένει ένα ακόμη τεχνούργημα του μακρού ελληνικού δράματος.

Reuters: Τι έκανε ο Βαρουφάκης και ενόχλησε τους ομολόγους του στο Eurogroup

Το κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Οχι μόνο γιατί το θέμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν η Ελλάδα αλλά γιατί ήταν το πρώτο Eurogroup της καριέρας του και όλοι οι συνάδελφοί του περίμεναν να τον δουν…

Oπως περιγράφει σε δημοσίευμά του το Reuters, ο κ. Βαρουφάκης «συναντώντας όλους μαζί τους ομολόγους του για πρώτη φορά, μπήκε στην αίθουσα των συσκέψεων πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και αντάλλαξε, πρώτα χειραψία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συνέχεια με τους άλλους. Ο Βαρουφάκης έδειχνε χαλαρός, φορώντας ένα καρό κασκόλ γνωστού οίκου και το σήμα κατατεθέν του, που δεν είναι άλλο από το ανοιχτό πουκάμισο».

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Reuters, δεν ήταν το ανεπίσημο ντύσιμό του αυτό που εξέπληξε αλλά και ενόχλησε τους συναδέλφους του, αλλά το ότι δεν έδωσε γραπτώς τις προτάσεις του.

«Πηγές από την ΕΕ υποστήριζαν ότι κάποιοι υπουργοί εξεπλάγησαν από το ότι αυτή η ανεπισημότητα επεκτάθηκε και στο γεγονός ότι δεν έδωσε γραπτώς τις προτάσεις του. Ο Βαρουφάκης έκανε απλά προφορικές δηλώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: