Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας, της Ελλάδας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τελικό στόχο ένα σύμφωνο ανάπτυξης, προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη αντί να επιλύσει την κρίση, τη βάθυνε ακόμη περισσότερο. Η Ευρώπη βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλλα της στασιμότητας και τη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και με μεγαλύτερο χρέος από ότι πριν από την κρίση» για να προσθέσει ότι η χώρα μας «έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι γιατί δεν έχουμε εξαρτήσεις».

Αναφερόμενος ειδικά στη σχέση με τον ΟΟΣΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισαν με τον κ. Γκουρία να συνεργαστούν πολύ στενά και να δημιουργηθεί μια μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας για ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη.

Επισήμανε ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα γίνει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο, με βάση όπως είπε, «τη λαϊκή εντολή και το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Βουλή».

Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία είπε ότι υπήρξε κρίσης εμπιστοσύνης με την κρίση, απώλειες κυρίως σε θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά πολύ την ανεργία και υπογράμμισε τη μεγαλή σημασία που έχει η ανάπτυξη.

Τόνισε ότι ο ρόλος του ΟΟΣΑ είναι καθαρά συμβουλετικός, δεν έρχεται για υποδείξει τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά για να βοηθήσει με μελέτες και πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες με προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

Ο Άνχελ Γκουρία είχε προβεί σε ενδιαφέρουσες αναφορές και κατά την έλευσή του στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι τον βρίσκει σύμφωνο το να πηγαίνουν οι φόροι για την ανάπτυξη και πως η αντιμετώπιση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ανάπτυξης.

Αναμένεται να παρατεθεί γεύμα εργασίας από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΟΣ, ΑΠΕ, PHOTO via ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: