Γιατί δεν απάντησε στη Μέρκελ ο Ομπάμα όταν αυτή τον προκάλεσε για την Ελλάδα;




Του Δημήτρη Γ. Απόκη 

Λοιπόν για να είμαστε ψύχραιμοι και απόλυτα κυνικοί στην ανάλυση μας. Ναι, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια αναφορά στην Ελλάδα στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά Ουκρανία, Ιράν, Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις ήταν η καυτή ατζέντα.

Ναι, είπε ότι περιμένει να ακούσει τις ιδέες της Άγκελα για το πως μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα. Το σημαντικό όμως είναι ότι στη δεύτερη ερώτηση από γερμανικής πλευράς που η Μέρκελ ρωτήθηκε για την Ελλάδα και απάντησε ότι υπάρχει πρόγραμμα και περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της Τετάρτης ή λίγες ημέρες μετά, ο κύριος Ομπάμα δεν πήρε την πάσα και επέλεξε να απαντήσει μόνο στο κομάτι της Ουκρανίας.

Εάν πραγματικά ήθελε να βάλλει πλάτη θα έπαιρνε την πάσα και θα έπαιζε μπάλα. Ακόμη πιο πολύ θα έκανε ότι έκανε με το Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Θα έστηνε ερώτηση από αμερικανικής πλευράς όπως έκανε με τη δημοσιογράφο που τον ρώτησε για την επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον και την ομιλία του στο Κογκρέσο μπήγοντας βαθιά το μαχαίρι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Δεν το έκανε.  Τώρα, δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός ότι τρέλανε την Άγκελα Μέρκελ στα κομπλιμέντα και σε πολλά σημεία ήταν και ιδιαίτερα απολογητικός απέναντί της, όπως στο θέμα των παρακολουθήσεων της NSA και της CIA.  Επίσης, η γλώσσα του σώματος της Καγκελαρίου τα έλεγε όλα. Απόλυτα άνετη και με ηγετικό προφίλ. Τι έλεγε απλά και ξεκάθαρα η παρουσία της Μέρκελ; Για την Ευρώπη μιλάω εγώ. Είμαι η ηγέτης της ενωμένης Ευρώπης.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παραμένουν σταθερές στην άποψη τους ότι μόνο πολιτική λιτότητας είναι λάθος φάρμακο. Πιστεύουν και πάντα πίστευαν ότι πολιτικές με προοπτική ανάπτυξης, συνοδευόμενες από δημοσιονομική σταθερότητα και κυρίως μεταρρυθμίσεις (όχι μεγάλο δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ευέλικτο φορολογικό σύστημα, και απελευθέρωση με ευνοϊκές ρυθμίσεις της επιχειρηματικότητας), είναι το φάρμακο που χρειάζεται κάθε χώρα για να προοδεύσει οικονομικά και κοινωνικά.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν μαλλιά κουβάρια με την ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης για την Ελλάδα. Αυτό που θα κάνουν και το κάνουν είναι να παίξουν το ρόλο του ήρεμου μεσολαβητή για να μην υπάρξει πλήρης κατάρρευση μεταξύ των δυο πλευρών. Αυτά, ως μια πρώτη σύντομη αποτίμηση από την κοινή συνέντευξη τύπου που είδα απευθείας σε αμερικανικό κανάλι χωρίς το φίλτρο της μετάφρασης των αγγλικών και με αμερικανική μετάφραση των γερμανικών.

Μια αποτίμηση μέσα από την εμπειρία παρακολούθησης δεκάδων τέτοιων συνεντεύξεων μέσα από το συγκεκριμένο δωμάτιο στα δώδεκα χρόνια που κάλυψα το Λευκό Οίκο. Τέλος, πριν βιαστούν κάποιοι να με κατηγορήσουν ότι επιτίθεμαι στην κυβέρνηση και αντιπολιτεύομαι να ξεκαθαρίσω ότι είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα να στηρίξει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον στηρίζω και εύχομαι από βάθος καρδιάς να πετύχει το καλύτερο για την Ελλάδα και το λαό μας. Την ίδια στιγμή όμως δεν παύει να είναι σωστό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να είμαστε ρεαλιστές.

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Δημοσιογράφος και Διεθνολόγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: