Φρίκη και παγκόσμια κατακραυγή για την δολοφονία του Ιορδανού πιλότου-Εκτελέστηκε η καμικάζι




Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε σήμερα ότι η δολοφονία του πιλότου Μάαζ αλ Κασάσμπεχ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ήταν μια άνανδρη τρομοκρατική πράξη από μια οργάνωση που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ.

«Αυτή (είναι μια) άνανδρη τρομοκρατική πράξη από μια εγκληματική οργάνωση η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ… Είναι καθήκον όλων των πολιτών να μείνουν ενωμένοι», είπε σε ένα σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Συνάντηση Ομπάμα – Αμπντάλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα εσπευσμένα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στον Λευκό Οίκο, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν ήταν προγραμματισμένη ωστόσο προέκυψε μετά την είδηση της δολοφονίας του Ιορδανού πιλότου από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο μονάρχης της Ιορδανίας βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα επρόκειτο να δειπνήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πιλότου και το λαό της Ιορδανίας για τον άδικο θάνατό του και δεσμεύτηκε ότι ο υπό αμερικανική ηγεσία διεθνής συνασπισμός θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τον ελ Κασάσμπεχ για την ανδρεία του και είπε ότι βρισκόταν «στην πρωτοπορία της προσπάθειας να νικηθεί η απειλή» που αντιπροσωπεύουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Σήμερα, ο συνασπισμός παλεύει για τον καθένα που έχει υποστεί την απανθρωπιά του Ισλαμικού Κράτους. Είναι η μνήμη τους που μας κάνει όπως και τους εταίρους του συνασπισμού μας με απτόητη αποφασιστικότητα να θέλουμε να δούμε το Ισλαμικό Κράτος και την απεχθή ιδεολογία του να εξοστρακίζεται στα βάθη της ιστορίας» αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

Ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους είχε πει πως το βίντεο που δημοσιοποίησε το Ισλαμικό Κράτος και εικονίζει τον Ιορδανό πιλότο να καίγεται ζωντανός αποδεικνύει τη «βαρβαρότητα» του Ισλαμικού Κράτους. Εφόσον είναι αυθεντικό, υπογράμμισε, το βίντεο αυτό αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της «αγριότητας και της βαρβαρότητας» των τζιχαντιστών.

“Η ιδεολογία τους, όποια κι αν είναι, έχει χρεοκοπήσει”, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Μπαν Κι Μουν: Τρομοκράτες που δεν λογαριάζουν στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καταδίκασε την Τρίτη τη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου Μάαζ ελ Κασάσμπεχ, ο οποίος κρατείτο όμηρος από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο άνδρας ήταν μια πράξη καθαρής φρίκης.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση φαίνεται ο Κασάμπεχ να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο κλουβί. Ο πιλότος είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό του F-16 συνετρίβη στη Συρία, την 24η Δεκεμβρίου.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει τη δολοφονία του Κασάμπεχ από το Ισλαμικό Κράτος, μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν λογαριάζει στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σίνζο Άμπε: Δεν θα ενδώσουμε στην τρομοκρατία

Την οργή του για τη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά της κυβέρνησής του να μην ενδώσει στην τρομοκρατία.

Ο Άμπε είπε ενώπιον επιτροπής για τον προϋπολογισμό ότι συνερίζεται την Ιορδανία και ότι σκοπεύει να επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια της Ιαπωνίας στην περιοχή. Ανέφερε επίσης ότι το Τόκιο θα παραμείνει πιστό στις δεσμεύσεις του για τη συμβολή της Ιαπωνίας στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση φαίνεται ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, Μάαζ ελ Κασάμπεχ, να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο κλουβί. Ο πιλότος είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό του F-16 συνετρίβη στη Συρία, την 24η Δεκεμβρίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ΙΚ είχε δημοσιοποιήσει ένα ακόμα βίντεο στο οποίο τα μέλη του ισχυρίζονταν ότι αποκεφάλισαν τον δεύτερο Ιάπωνα που κρατούσαν όμηρο, τον δημοσιογράφο Κέντζι Γκότο.

Εκτελέστηκε η Ιρακινή που επιθυμούσε να ανταλλάξει το ΙΚ 

H Ιορδανία εκτέλεσε σήμερα τα ξημερώματα δύο Ιρακινούς τζιχαντιστές, κρατούμενους στις φυλακές της, σε αντίποινα για την εκτέλεση του ιορδανού πιλότου –μέσα σε κλουβί να τυλίγεται στις φλόγες ζωντανός– από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η καμικάζι Σατζίντα Αλ-Ρισάουϊ που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη συμμετοχή της στις αιματηρές επιθέσεις το 2005 στο Αμάν και επρόκειτο να απελευθερωθεί σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου, υποσμηναγού Μουάτχ Αλ Καζαεσμπέχ, και ο Ζιάντ Καρμπούλι, στέλεχος της Αλ Κάιντα, εκτελέστηκαν στις 04:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μοχάμαντ Μομάνι.

Η Ρισάουι είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή της στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Αμάν το 2005.

Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του δεσμεύτηκε να δώσει μια “ισχυρή, συγκλονιστική και αποφασιστική” απάντηση στο Ισλαμικό Κράτος για την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: