FP: Η Ελλάδα δεν πρέπει να ενδώσει στον γερμανικό εκφοβισμό




Η Ελλάδα δεν πρέπει να ενδώσει στον γερμανικό εκφοβισμό. Δεν πρόκειται απλά για το ερώτημα εάν είναι σωστό με ηθικά κριτήρια, αλλά πρόκειται κυρίως για οικονομικά και η Αθήνα διαθέτει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από ό,τι πιστεύεται γενικά, αναφέρει ο Philippe Legrain, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2011 έως το 2014, σε άρθρο γνώμης στο FOREIGN POLICY με τίτλο «Greece Should Not Give In to Germany’s Bullying».

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, από την πρώτη διαπραγμάτευση τη δεκαετία του ’50 μεταξύ της μεταναζιστικής Δυτ. Γερμανίας και των πολεμικών θυμάτων της, η ευρωπαϊκή αλληλεπίδραση οικοδομήθηκε με τον συμβιβασμό. Κατά συνέπεια ασκείται μεγάλη πίεση στην νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να φανεί «καλός Ευρωπαίος» και να συμβιβασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και πιστωτές της σχετικά με το αίτημά της για δικαιοσύνη σε σχέση με το χρέος. Ο συμβιβασμός ωστόσο αποτελεί ενίοτε μια λανθασμένη επιλογή δράσης. Ορισμένες φορές χρειάζεται να μείνεις αμετακίνητος.

«Όπως σημειώνεται, καμία προηγμένη οικονομία, όσο μπορούμε να θυμηθούμε, δεν υπέστη τέτοια καταστροφική κακοδιαχείριση, όσο η Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύω ενδελεχώς στο βιβλίο μου, ‘European Spring’» υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Μετά από εφτά χρόνια κρίσης η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από των ΗΠΑ, χειρότερη από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της χαμένης δεκαετίας της το ’90 και χειρότερη από την Ευρώπη της δεκαετίας του ’30. Το ΑΕΠ συνεχίζει να είναι 2% μικρότερο από εκείνο εφτά χρόνια πριν, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει διψήφιο. Η ασκούμενη πολιτική που θέτει η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και ενίοτε μετριάζει, αλλά τις περισσότερες φορές επιβάλλει, η ΕΚΤ, παραμένει καταστροφική. Η συνέχιση αυτών των πολιτικών –λιτότητα και περικοπές μισθών, ανοχή των τραπεζών, άρνηση της αναδιάρθρωσης χρεών και προσαρμογή στον γερμανικό μερκαντιλισμό- οδηγεί την Ευρώπη στον γκρεμό, ενώ η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης δύσκολα μπορεί να την αναστρέψει. Κατά συνέπεια ένας «συμβιβασμός» που θα τροποποιούσε ελαφρά τη γραμμή Μέρκελ θα ήταν λάθος, καθώς πρέπει να αμφισβητηθεί και να αποδομηθεί.

Μολονότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει ολόκληρη την νομισματική ένωση, θα μπορούσε να δράσει ως καταλύτης της αυξανόμενης πολιτικής αντίδρασης κατά των πολιτικών στασιμότητας της Ευρωζώνης.

Στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα έστω θα μπορούσε να σώσει τον εαυτό της, καθώς βρίσκεται αφημένη στα νύχια των πιστωτών της ΕΕ, βαδίζοντας όχι προς την ανάκαμψη αλλά τη μιζέρια που προκαλεί το βάρος του χρέους.

Ο αρθρογράφος κρίνει εντελώς λογικό το σχέδιο τεσσάρων σημείων που πρότεινε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, το οποίο περιλαμβάνει ένα μικρότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο 1,5% σε σχέση με το ΑΕΠ, αντί του 3 ή 4,5%, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν κάποια έσοδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το υπέρογκο επίσης χρέος της χώρας θα μπορούσε να ελαφρυνθεί με την ανταλλαγή των δανείων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης με χρεόγραφα που θα συνδέονται με τα ποσοστό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ. Τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πλήρη αναμόρφωση της οικονομίας με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, καταπολεμώντας κυρίως τη διαφθορά τις πελατειακές σχέσεις του πολιτικού συστήματος, την φοροδιαφυγή και την εξουσία των ολιγαρχών που ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στην ελληνική οικονομία.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται παράλληλα σστο ενδεχόμενο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ περισσότερα ‘κρυμμένα χαρτιά’ από ό,τι συχνά υποστηρίζεται. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα εξαναγκασθεί παρανόμως σε έξοδο από το ευρώ, από το Βερολίνο και την Φραγκφούρτη, θα χρεοκοπήσει έναντι όλων των υποχρεώσεών της, τόσο για τα χρέη της στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, όπως και για τις υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο των Target 2 liabilities. Παράλληλα θα άρχιζαν οι εικασίες για το συνολικό μέλλον της Ευρωζώνης και την έξοδο άλλων χωρών.

Το κατεστημένο της Ευρωζώνης και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ θεωρούν ότι είναι τρέλα η αντιπαράθεση της Ελλάδας στη Γερμανία. Η πραγματική ωστόσο τρέλα θα ήταν να ενδώσει η Ελλάδα. Με την πράξη της αυτή η μόνη αντί-Μερκελική δύναμη που θα απόμενε θα ήταν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις στην πολιτική. Όσο η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να μείνει ακλόνητη –όπως η ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων και πολλοί Ευρωπαίοι την προτρέπουν- μπορεί να επιτύχει μια πιο δίκαιη συμφωνία για τον ελληνικό λαό και, με λίγη τύχη, για την Ευρωζώνη.

https://foreignpolicy.com/2015/02/19/greece-should-not-give-in-to-germanys-bullying-euro-syriza-merkel-varoufakis/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: