Ενεργοποιεί το σχέδιο Β’ η Τουρκία – Εκστρατεία για άρση της δήθεν «απομόνωσης»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Βήματα εφαρμογής του σχεδίου Β΄ κάνουν οι Τούρκοι επικεντρώνοντας τις προσπάθειες τους στην πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Τόσο η Άγκυρα όσο και το κατοχικό καθεστώς, έχουν αρχίσει μια εκστρατεία προσέγγισης «φιλικών δυνάμεων» με απώτερο στόχο την ανάπτυξη σχέσεων με το ψευδοκράτος αλλά και τη συμμετοχή του σε διεθνή φόρα.

Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί σε μια περίοδο «νεκρή» για το Κυπριακό, να δημιουργήσει τετελεσμένα διά της αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ωστόσο, η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει φίλες προς αυτή χώρες να βοηθήσουν το κατοχικό καθεστώς προβάλλοντας και προτάσσοντας την «μουσουλμανική αλληλεγγύη». Οι κινήσεις γίνονται σε διάφορα επίπεδα ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέλαβε προσωπικά την προώθηση αυτής της νέας προσπάθειας.

Κατά την μετάβαση του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί στην Άγκυρα, την περασμένη Παρασκευή, συζητήθηκαν τα θέματα αυτά με τον Τσαβούσογλου. Ήδη το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε διευθετήσει πρόγραμμα επαφών του Ναμί  σε χώρες του Κόλπου. Στις επαφές του ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος  προτάσσει την ανάγκη άρσης της λεγόμενης απομόνωσης. Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Ναμί μετέβη και στο Ομάν. Μοναδικό, ως φαίνεται, θέμα στην ατζέντα ήταν το θέμα της «απομόνωσης» και τα βήματα που πρέπει να κάνουν μουσουλμανικές χώρες για να αρθεί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ναμί στον Ομάν είχε σειρά επαφών.  Στο Μουσκάτ, κατά τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του εκεί επιμελητηρίου, Ahmed Suilamani Al-Abbas, αναφέρθηκε στη δυνατότητα διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και του Ομάν. Ενημέρωσε δε  τον Πρόεδρο του επιμελητηρίου για τις ευκαιρίες επενδύσεων και παραγωγής. Ο αξιωματούχος του Ομάν φέρεται να έχει εκφράσει
την επιθυμία του για διεύρυνση των σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο επιμελητηρίων. Ο Ναμί συναντήθηκε και με τον τον Τούρκο Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, Κεμάλ Γιαρντιμτζί που βρισκόταν εκεί.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε στήριξη από το Αζερμπαϊτζάν ώστε το ψευδοκράτος να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκόφωνων Χωρών(TURKPA). Βρισκόμενος στο Μπακού, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως το ψευδοκράτος «έχει το καθεστώς του παρατηρητή και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας». «Μακάρι να καταφέρει να λάβει το καθεστώς του παρατηρητή και στην Συνέλευση Τουρκόφωνων Χωρών», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στέλνοντας το μήνυμα αλλά και την έκκληση σε μια φιλική προς την Τουρκία χώρα που είναι το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν Αρτούρ Ρασιζάντε και τον Πρόεδρο της Βουλής, Οκτάι Εσέντοβ.

ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ προκάλεσε στα κατεχόμενα η τοποθέτηση κερασμάτων και συγκεκριμένα μπουρεκιών και χυμών πάνω στις σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους που ήταν στο τραπέζι που χρησιμοποιούσε ως βήμα ομιλίας ο Ντερβίς Έρογλου σε ‘προεκλογική’ του ομιλία σε χωριό. Η φωτογραφία που αναρτήθηκε  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε αμέσως επικριτικά σχόλια καθώς στα κατεχόμενα υπάρχει ο “νόμος περί σημαιών” που απαγορεύει τη χρήση τους ως…τραπεζομάντιλο γιατί θεωρείται εκμετάλλευση συμβόλων. Η φωτογραφία «πέρασε» γρήγορα και στα τουρκικά ΜΜΕ, κυρίως τα ηλεκτρονικά, που έφεραν τον τίτλο “πάνω από τις σημαίες λαχματζού” και έγραφαν για τις αντιδράσεις.
Η “προεδρία” αναγκάστηκε να βγάλει γραπτή δήλωση με την οποία ο Έρογλου δηλώνει άτομο που σέβεται πάντα τις σημαίες, και την τουρκική και του ψευδοκράτους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

ΕΝΑΝ πιο ενεργό ρόλο από τη Βρετανία στο Κυπριακό, προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης στην Τουρκία, ζήτησαν από βουλευτές της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο μέλη της παροικίας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ην. Βασιλείου.

Το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων έδωσαν Βρετανοί βουλευτές, οι εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέτου και Κωνσταντίνος Τουμάζης, καθώς και Ε/κ και Τ/κ του Λονδίνου. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. Δρ Βασίλης Μαύρου συνόψισε τις ενέργειες που έχουν γίνει για να προωθηθεί το αίτημα επιστροφής της Αμμοχώστου. Ο αριθμός των υπογραφών ξεπέρασε τις 50.000, ενώ όπως τόνισε ο Δρ Μαύρου η προσπάθεια αυτή έγινε σε στενή συνεργασία με τουρκοκυπριακές οργανώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: