Επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, με 233 ψήφους επί 295 παρόντων




Με 233 ψήφους επί 295 παρόντων βουλευτών, εξελέγη στην Ολομέλεια της Βουλής, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο έβδομος στη σειρά Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η υποψηφιότητα του Πρ. Παυλόπουλου υποστηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Απόντες ήταν οι βουλευτές, Ιωάννα Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Γ. Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) (έχει δηλώσει ασθένεια) και οι Αλ. Κοντός και Σ. Αναστασιάδης από την ΝΔ που απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία απέσπασε 30 ψήφους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ψήφισαν “παρών”.

Το Προεδρείο της Βουλής θα επισκεφθεί στη συνέχεια τον Προκόπη Παυλόπουλο στο γραφείο του, για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ορκιστεί αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου Κάρολου Παπούλια.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ-CNA

Η Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που επέλεξε τον πρώην Υπουργό της ΝΔ, ότι εκείνος και το κόμμα του αλλιώς αντιμετώπισαν παρόμοια πρόταση της Κυβέρνησης Σαμαρά.

«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην Υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην Υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

“Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του”, καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και Ανεξάρτητοι Ελληνες, που έχουν ανοικτά πλέον δηλώσει ότι θα πουν «ναι» στην εκλογή Παυλόπουλου, έχουν μαζί 238 έδρες στη Βουλή. Οπότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Παυλόπουλος, περνώντας το απαιτούμενο όριο των 180 εδρών, θα είναι από σήμερα κιόλας ο νέος έκτος μεταπολιτευτικά, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, υποστηρίζουν Ν. Αλιβιζάτο

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την εισήγηση έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος και, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έγινε «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς», και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε να υποστηριχθεί ο υποψήφιος που προτάθηκε από το Ποτάμι, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο κ. Αλιβιζάτος, 66 ετών, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν μαζί 30 έδρες στη Βουλή.

«Κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι τάσσεται «σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης».

«Άλλο όμως η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία για πρώτη φορά, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, μπαίνουν στην ίδια μοίρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης, και υπογραμμίζει ότι «η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: