Εγκώμια Βαρουφάκη για Σόιμπλε, μαύρη εικόνα ο Τύπος στην Ευρώπη




Μια ολίγον σουρεαλιστική κατάσταση διαμορφώνεται λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, με την Ελλάδα και τη Γερμανία να έχουν σκληρύνει τη στάση τους, τον ευρωπαϊκό Τύπο να παρουσιάζει «μαύρη εικόνα» προαναγγέλλοντας σύγκρουση και τον Γιάνη Βαρουφάκη να πλέκει το εγκώμιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Stern! Ο τελευταίος συνεχίζει τις αρνητικές δηλώσεις του για τη χώρα μας και “σταυρώνει” σε κάθε ευκαιρία την  Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο περιοδικό, ανέφερε ότι ο Γερμανός ομόλογός του είναι ίσως ο μόνος πολιτικός με «πνευματική υπόσταση», ένας «φανατικός ευρωπαϊστής και φεντεραλιστής», πραγματοποιώντας επίθεση φιλίας προς τη γερμανική πλευρά και έμμεση πρόσκληση συμβιβασμού.

Την ίδια στιγμή, το Bloomberg γράφει ότι ο Σόιμπλε εμμένει στις θέσεις του, ότι χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για ένα πρόγραμμα, δεν πρόκειται καν να διεξαχθεί συζήτηση για νέα συμφωνία, ενώ η ελληνική πλευρά δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει πισωγύρισμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως προϋπόθεση συμβιβασμού είναι «μια ηπιότερη στάση από την πλευρά της Γερμανίας», ενώ κάνει λόγο και για άδεια ελληνικά ταμεία στο τέλος του μήνα, που ίσως θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Για «αποφασιστική αναμέτρηση» ετοιμάζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν τη σημερινή συνεδρίαση, ως έναν τρόπο να ξεκινήσουν (επισήμως) οι διαπραγματεύσεις, που μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί κυρίως μέσω δημοσίων δηλώσεων… αν και έχουν ενοχληθεί καθώς θεωρούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει παρεξηγήσει τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και συμπληρώνει:

«Υπάρχει ακόμη η ελπίδα, ότι αν ο Γ. Βαρουφάκης πειστεί να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στην πραγματικότητα στις 16 Φεβρουαρίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup, ημερομηνία που θεωρείται αποφασιστική», όπως δήλωσε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Απίθανο χαρακτηρίζει το σενάριο εξεύρεσης λύσης στο σημερινό Eurogroup το βρετανικό δίκτυο ΒΒC, θεωρώντας ότι το διακύβευμα είναι σημαντικό, αφού το ρίσκο μιας χρεοκοπίας- ελλείψει συμφωνίας- φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε έξοδο από το ευρώ, αλλά αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή και σε όλη την ευρωζώνη.

Για μια πρώτη σύγκρουση μεταξύ Γ. Βαρουφάκη και ομολόγων του, κάνει λόγο σήμερα άρθρο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να διαφανεί μόνο στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Bruegel τον οποίο επικαλείται το άρθρο, «η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί μονομερή απόρριψη προηγούμενων συμφωνιών για νομικούς λόγους».

Παρόμοια, κύκλοι της Επιτροπής θεωρούν ότι οι πιθανότητες να υπάρξει σύντομα κάποιος συμβιβασμός είναι ελάχιστες. Επισημαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση οι υπουργοί θα θέσουν σήμερα τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, ώστε αύριο στο Συμβούλιο Κορυφής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να κατανοήσουν καλύτερα τα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα και εν τέλει να βρεθεί κάποια μεταβατική συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι αρνούνται ένα πρόγραμμα γέφυρα εφόσον δεν υφίσταται τέτοια έννοια και οποιοδήποτε δάνειο θα πρέπει να υπόκειται σε ελέγχους.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΕΘΝΟΣ

PHOTO via ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: