Μπλόκο στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είδηση που προδιαθέτει για τη στάση του Μάριο Ντράγκι απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, γράφει η Ημερησία.

Παράλληλα, δε γίνεται δεκτό ούτε το αίτημα για επιστροφή του ποσού 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Βαρουφάκης από την Ιταλία είχε πει ότι η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, ωστόσο, θα ζητήσει να της δοθούν από την ΕΚΤ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα,» υποστηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της την τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των €15 δισεκ. κατά €10 δισεκ., όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».

Η Ημερησία γράφει ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει προτείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αντλήσει η Αθήνα 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως μια χρηματοδότηση «γέφυρα» για την στήριξη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία με τους Eυρωπαίους εταίρους.

Αλλωστε, η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει έντοκα γραμμάτια είχε αναφερθεί πολλές φορές προεκλογικά και είχε γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης με την τότε κυβέρνηση που υποστήριζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του ορίου.

«Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων στα 15 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί το αίτημα για 10 δισ. ευρώ», ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. «Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση».

Χωρίς την χρηματοδότηση από τα έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος τον Μάιο του 2010.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: