Αποκάλυψη-βόμβα: Η Σαουδική Αραβία πίσω από την αλ Κάιντα




Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει τα απόρρητα τμήματα μιας έρευνας του Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στα οποία εξεταζόταν η υποστήριξη που φέρεται να παρείχε η Σαουδική Αραβία σε ακραίους ισλαμιστές, αναφέρει το Πρακτορείο Reuters.

Το ενδιαφέρον για αυτό το τμήμα των 28 σελίδων της έκθεσης αυξήθηκε μετά τους ισχυρισμούς στους οποίους προέβη ένα πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Ζακαρία Μουσάουι, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, ότι περισσότεροι από 12 εξέχοντες Σαουδάραβες στήριξαν οικονομικά την τρομοκρατική οργάνωση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το Ριάντ διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε στους δημοσιογράφους ότι κατόπιν αιτήματος του Κογκρέσου, πέρσι, οι μυστικές υπηρεσίες ανέλαβαν να επανεξετάσουν την απόφαση να χαρακτηρίσουν απόρρητο αυτό το τμήμα της έκθεσης. Δεν διευκρίνισε πάντως πότε μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ο Έρνεστ επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες για τυχόν διατάραξη των δεσμών της Ουάσινγκτον με το Ριάντ. “Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία διατηρούν μια ισχυρή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που είναι βασικό στοιχείο στην ευρύτερη στρατηγική συνεργασία μας”, τόνισε.

Ο Μουσάουι ισχυρίζεται ότι στον κατάλογο των “δωρητών” της Αλ Κάιντα που συνέταξε την εποχή που ήταν επικεφαλής της ο Οσάμα μπιν Λάντεν, περιλαμβάνονταν ορισμένοι “πασίγνωστοι” Σαουδάραβες αξιωματούχοι, όπως ο πρίγκιπας Τούρκι αλ Φάιζαλ Αλ Σαούντ, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.

Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τι περιλαμβάνει το απόρρητο τμήμα της έκθεσης, εμφανίστηκαν διχασμένοι στο αν θα έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο επειδή περιέχει υλικό που δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ενώ άλλοι, που ζήτησαν και αυτοί να τηρηθεί η ανωνυμία τους, λένε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγο να παραμένει κρυφή.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2015/02/chrisi-stratiotikis-vias-kata-tou-ik-exetazi-o-ompama/

President Obama and King Salman Arabia stand at attention during the U.S. national anthem as the First Lady stands in the background with other officials. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: