ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το δικό του στίγμα και σ’ ότι αφορά την Κύπρο αναμένεται να δώσει ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη, από την ανάληψης των καθηκόντων του, στο εξωτερικό, η οποία πραγματοποιείται στην Κύπρο. Με την επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Τσίπρας αρχίζει ένα σημαντικό κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το θέμα της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός έφθασε νωρίς το πρωί, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και τον υποδέχθηκε ο υπουργός Ιωάννης Κασουλίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στις 10 το πρωί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα έχει κατ`ιδίαν συνάντηση. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Από το πρόγραμμα της 24ωρης επίσκεψης ξεχωρίζει η συνάντηση με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θέματα οικονομίας.

Πέραν του συμβολισμού της, η επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί συμπίπτει με τη συγκυρία των αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η επίσκεψη, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, γίνεται με φόντο «τη μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη πράξη εξωτερικής πολιτικής απείλησε ακόμη και με βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για το κείμενο συμπερασμάτων στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό». Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, «προκάλεσε προβληματισμό στη Λευκωσία, η οποία παρά τις ίδιες ενστάσεις, κινήθηκε πολύ πιο διακριτικά, χωρίς να προκαλέσει».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Λευκωσία δεν αναμένει μεταβολή του δόγματος «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» και εκτιμά ότι η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατή με την επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως εκφράζεται με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά το προεδρικό θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου, παρουσία του υπουργού ‘Αμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη. Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη. Ομήρου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ΜΚΟ.

Στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αύριο το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να καταθέσει στεφάνι. Θα επισκεφθεί επίσης, και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι με προορισμό την Ρώμη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στην Κύπρο βρίσκεται από τις 08.10 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφίχθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με ειδική πτήση.

Εκεί, τον Ελληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου.

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στο αεροδρόμιο βρίσκεται και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Κατά την άφιξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας υπήρξε μια σύντομη συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Υπουργό Εξωτερικών και αμέσως μετά αναχώρησαν για τη Λευκωσία.

Μηνύματα κομμάτων και Αρχιεπισκόπου

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν χθες πολιτικά κόμματα και Αρχιεπίσκοπος ενόψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Μηνύματα που αφορούν τόσο το Κυπριακό όσο και την οικονομία.

Χαιρετίζοντας την επίσκεψη του κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα σηματοδοτήσει «τη σημασία που θα δώσει σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Είμαστε έτοιμοι, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, να συναντηθούμε μαζί του και να του μεταφέρουμε κάποιες δικές μας ανησυχίες, τόσο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία. «Η δική μας πρόθεση, αφού ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να τα βάλει με τους ολιγάρχες, είναι να του ζητήσουμε να τα βάλει με εκείνους τους ολιγάρχες που εμάς μας έκλεψαν δισεκατομμύρια, να βρούμε τους τρόπους να επιστραφούν πίσω τα δισεκατομμύρια που κουρεύτηκαν από τους Κύπριους καταθέτες και στάλθηκαν σε τράπεζες στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Οι Οικολόγοι με επιστολή τους προς τον κ. Τσίπρα τον διαβεβαιώνουν ότι «ως ένα κίνημα αντίστασης και αγωνιστικότητας θα σταθούμε στο πλευρό σου και θα αγωνιστούμε μαζί σου για μια καλύτερη Ευρώπη, για το καλό του τόπου μας, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, της ισονομίας και της αξιοκρατίας».

Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει πως «Ελλάδα και Κύπρος επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να αναπτύξουν μια ενιαία στρατηγική, τόσο στα εθνικά όσο και στα οικονομικά ζητήματα, που να απεγκλωβίζει και τις δύο χώρες από τους κινδύνους και τις προκλήσεις που ελλοχεύουν σήμερα, και να δημιουργεί προοπτικές για ανάκαμψη και ευημερία». Σημειώνει, επίσης, πως από πλευράς της η Συμμαχία θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή καταθέτοντας εισηγήσεις.

Από πλευράς του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε ότι θα του δώσει την ευχή του να πάει καλά για το καλό του ελληνικού λαού.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Από την Κύπρο αρχίζει ο κύκλος κρίσιμων επαφών του Αλέξη στην Ευρώπη

Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ-CNA

Με την επίσκεψή του στη Κύπρο σήμερα Δευτέρα, πρώτη ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αρχίζει για τον Αλέξη Τσίπρα ένας σημαντικός κύκλος ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το θέμα της ελληνικής οικονομίας.

Στη Κύπρο, βεβαίως, όπως διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου στενοί συνεργάτες του, έμφαση θα δοθεί στο Κυπριακό στο οποίο, όπως ειπώθηκε στο ΚΥΠΕ, η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «απαρέγκλιτα υπέρ μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Επίσης, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να φτάσει στη Λάρνακα γύρω στις 8 τα πρωί και θα τον υποδεχτεί στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, θα συζητήσει και τα τρέχοντα οικονομικά θέματα που ταλαιπωρούν εδώ και μερικά χρόνια τις δύο χώρες.

«Είμαστε, Ελλάδα και Κύπρος, σε καθεστώς επιτήρησης, και στόχος είναι να βγούμε από αυτό το συντομότερο δυνατόν», είπε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή στην Αθήνα.

Εκείνο, σημειώνει η ίδια πηγή, που ίσως διαφοροποιεί την επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο από εκείνες προηγούμενων πρωθυπουργών, είναι ότι το απόγευμα θα συναντηθεί με Ελληνοκυπριακές «αλλά και με Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».

Φεύγοντας από τη Κύπρο, ο κ. Τσίπρας ξεκινά έναν κύκλο συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο, όπως αναφέρουν ελλαδικά και ξένα ΜΜΕ, «να αναζητήσει συμμάχους, τόσο για μια επωφελή λύση για το χρέος, όσο και στο να υπάρξει «γέφυρα» με σκοπό την χαλάρωση των όρων του προγράμματος».

Την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ρώμη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Την Τετάρτη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια μέρα, Τετάρτη, θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για Παρίσι όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κύκλος αυτός των πρώτων συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργός, με Ευρωπαίους εταίρους, πραγματοποιείται περίπου μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μένει να παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές της θέσεις και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πραγματοποιείται επίσης μετά την ένταση που προκλήθηκε την Παρασκευή με την επίσκεψη του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ στην Αθήνα και, κυρίως, μετά την συνάντησή του με τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επέκταση της προθεσμίας για ολοκλήρωση με την τρόικα των διαβουλεύσεων για το τελευταίο στάδιο του προγράμματος των νέων μέτρων, ώστε να λάβει η Ελλάδα, μετά από την σχετική αξιολόγηση, την δόση των περίπου 7 δις ευρώ διότι, όπως είπε, η προθεσμία αυτή δόθηκε για «άλλο πλαίσιο διαπραγματεύσεων που εμείς έχουμε απορρίψει».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι ενώ η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με τα θεσμοθετημένα, όπως είπε, όργανα – ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ – δεν πρόκειται να συνεργαστεί πλέον με το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο και ονόμασε «σαθρή επιτροπή»

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ένταση στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος απεχώρησε εμφανώς χολωμένος. Προκάλεσαν και ανησυχία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας αναρωτιούνταν «που το πάει η Ελλάδα;»

Το Σάββατο, με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κατευνάσει το κλίμα. Είπε ότι «η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε», πρόσθεσε ότι «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι μονομερείς ενέργειες από την Ελλάδα δεν θα υπάρξουν.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε διαδοχικές ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ντράγκι, Ντάισεμπλουμ και Σουλτς για την εκτόνωση της έντασης, κάτι που ήδη φαίνεται να έχει συμβεί. Αλλά, όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, αυτό μένει να το δούμε και μετά τον κρίσιμο κύκλο επαφών που θα έχει τις επόμενες μέρες στην Ευρώπη ο νέος πρωθυπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: