Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κρίση, απαντά στον Αλέξη και θέλει προίκα για το «Μπαρμπαρός»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μόνο εάν υπάρξει συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και μεταφέρεται μέσω Τουρκίας  τότε θα άρει η Άγκυρα τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θα αποσύρει από την περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Αυτή είναι σταθερή, αμετάβλητη θέση της Τουρκίας στις εκκλήσεις για εκτόνωση της κρίσης που προκάλεσε στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι και η απάντηση της Άγκυρας στα όσα είπε από τη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας, καθορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλήθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε στην Κύπρο προ διημέρου ο Έλληνας Πρωθυπουργό με τις οποίες  καλούσε την Άγκυρα να αποσύρει το Μπαρμπαρός και να σταματήσει να παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε το σκάφος»,  έσπευσε ωστόσο να θέσει και τους όρους του: «Αλλά, όπως έχουμε πει καιρό πριν και επιδείξαμε την καλή πρόθεσή μας, ελάτε να προχωρήσουμε αμοιβαία στα βήματα που έχουμε προτείνει, επί των οποίων συμφωνήσαμε επανειλημμένα. Για παράδειγμα, είχαμε προτείνει τη σύσταση κοινής εταιρίας. Εμπρός λοιπόν, ας τη συστήσουμε, να τη διαχειριστούμε από κοινού. Να πραγματοποιήσουμε μαζί τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και μαζί να αναλάβουμε τη μεταφορά. Όλα αυτά τα έχουμε προτείνει, αλλά μέχρι σήμερα δεν έδωσαν θετική απάντηση σε κανένα από αυτά».

Ως προς τη λύση του Κυπριακού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε οι προτάσεις δεν έμειναν στο σημείο αυτό, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έθεσε εμπόδιο στις ταυτόχρονες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» και της «Ε/Κ» Διοίκησης στις πρωτεύουσες των δυο χωρών.  Ενώ όλα αυτά παραμένουν στάσιμα, ο Cavusoglu επεσήμανε ότι η πλευρά της Αθήνας είναι αυτή που πρέπει να κάνει το (επόμενο) βήμα, όμως και πάλι επαναλαμβάνει την έκκληση «να γίνουν βήματα από κοινού».  Εξάλλου, σε άλλες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ulke TV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι δεν είναι δυνατό, παραγκωνίζοντας την Τουρκία, να υλοποιηθούν τα βήματα που θα γίνουν. «Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Η πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που θα εξορυχθεί, μπορεί να γίνει από την Τουρκία. Οι δικές μας προτάσεις είναι δίκαιες προτάσεις». Για τις συνομιλίες είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι, το σχέδιο Ανάν πέρασε, να μην κρύβεται πίσω από αυτό».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ενώ θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η  Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη για να συνεργασθεί με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Είναι καλό για εμάς να συμβάλουμε στη σταθερότητα της Ελλάδας από οικονομική και πολιτική σκοπιά, τόσο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, όσο και αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΛ

Ο ΜΕΒΛΟΥΤ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κόμμα που βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΑΝΕΛ) λέγοντας ότι είναι ακροδεξιό και αντίθετο στην Τουρκία. «Μπορεί να αποτελεί λαϊκισμό, αλλά εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Ότι κι αν κάνουν θα ανταποκριθούμε με το παραπάνω, αλλά δεν θέλουμε να επιδεινωθεί η ένταση», είπε με νόημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΕΡΤΟΥΓ: Η Αθήνα αγνοεί τις «πραγματικότητες» – “Ένα από τα ίδια η νέα ελληνική κυβέρνηση»

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ τις ακραίες και προκλητικές τους δημόσιες τοποθετήσεις οι Τούρκοι. Ο λεγόμενος εκπρόσωπος της «προεδρίας» του ψευδοκράτους, Οσμάν Ερτούγ έσπευσε χθες να σχολιάσει τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ. Είπε πως η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος αποτελεί άρνηση των πραγματικοτήτων και παραμελεί  την ελεύθερη βούληση των Τ/κ που ίδρυσαν την «ΤΔΒΚ»

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σχολιάζοντας την προχθεσινή δήλωση του κ. Κούτρα, ο κ. Ερτούγ υποστήριξε ότι εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ προσπαθεί να επιβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία από το 1963 οι Ε/κ σφετερίστηκαν με την δύναμη των όπλων – όπως είπε – στους Τ/κ. Αυτές οι μονόπλευρες δηλώσεις, συνέχισε, δείχνουν ότι παρ` ότι αλλάζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, η πολιτική τους στο Κυπριακό δεν αλλάζει. «Όμως εμείς περιμέναμε από την νέα ελληνική κυβέρνηση, νέες και πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις», ανέφερε.

Επιπλέον υποστήριξε ότι η δήλωση του κ. Κούτρα σε σχόλιο των δηλώσεων Ντερβίς Έρογλου για δύο ίσους και κυρίαρχους λαούς στην Κύπρο, είναι «ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014», όπου – είπε – ξεκάθαρα καθορίζεται ότι η κυριαρχία πηγάζει ίσα από τους Τ/κ και τους Ε/κ, δηλαδή από τους δύο “λαούς”, κατέληξε. Περιμένουν, πρόσθεσε, από την νέα ελληνική κυβέρνηση να δείξει σεβασμό στην κοινή δήλωση και να  πείσει την ε/κ πλευρά να αφήσει τις αστήριχτες δικαιολογίες και να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

* Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως ακόμη και ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναγνώρισε την επιτυχία του ΑΚΡ, αναφέροντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, και αυτός συμφώνησε μαζί του, ότι έχουν μετατρέψει τον κάποτε `μεγάλο ασθενή`, την Τουρκία, σε μια παγκόσμια δύναμη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: