Για δύο κείμενα, ένα θετικό και ένα δεύτερο αρνητικό που απορρίφθηκε κάνει λόγο η κυβέρνηση
Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ΄ αρχήν θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρίσκονταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Προσθέτει ότι το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται, προσθέτουν, ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Απάντηση Μαξίμου: Οι Δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα

Νέο non paper με αφορμή τις εξελίξεις στο Eurogroup, έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου. Η θέση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη ρήξη και ρίχνει τις ευθύνες του ναυαγίου στους δανειστές. «Δεν εκβιαζόμαστε» είναι η απάντηση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».

ΕΕ: «Το αίτημα παράτασης του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Δηλώσεις Μοσκοβισί, Λαγκάρντ, Ρέγκλινγκ

Το αίτημα παράτασης του προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του αποψινού Eurogroup, σύμφωνα με τη συνάδελφο Μαρία Αρώνη (ΑΠΕ-www.amna.gr).

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο απέβησαν άκαρπες. «Σήμερα στο Eurgoroup συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι ελληνικές αρχές να υποβάλουν αίτημα παράτασης του προγράμματος», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης εντός των επομένων ημερών. Εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης από την Ελλάδα, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Το αίτημα παράτασης θα βασιστεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι είναι πλέον θέμα των ελληνικών αρχών τί θα αποφασίσουν, αν θέλουν την παράταση και αν θα δώσουν τις δεσμεύσεις που χρειάζεται.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι σήμερα ήταν δυνατή και επιθυμητή η επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως δεν κατορθώθηκε. Όπως είπε, έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία προέκυψε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος».

«Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις.

Σχετικά με τη δυνατότητα χαλαρότερης εφαρμογής του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται και δεν θα αναιρούνται οι συμφωνημένοι στόχοι. Όταν η Ελλάδα ζητήσει παράταση, οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν κατά πόσο το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς δράσεις.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Ταμείου παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ και ότι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.

Τέλος, ερωτηθείς αν κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Προεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής ευρωζώνης.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: