Ανθρωποκυνηγητό στην Κοπεγχάγη για τον εντοπισμό των δραστών-Ακόμα ένας νεκρός




Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκεται η Δανία και τεράστιο ανθρωποκυνηγητό έχει βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των δύο επιθέσεων που έλαβαν χώρα το Σάββατο στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters.

H αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, λίγες ώρες μετά τις δύο επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5 άλλων στην πρωτεύουσα της Δανίας.

«Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο σταθμό Νορέμπρο. Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί. Άγνωστη είναι η κατάσταση της υγείας του» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε αρχικά η αστυνομία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Λίγο αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο τραυματίας κατέληξε.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το πρόσωπο αυτό συνδέεται με τις επιθέσεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ένα καφέ πολιτιστικού κέντρου, όπου συμμετείχε σε μία εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς- ο οποίος έχει επανειλημμένα δεχθεί απειλές για την ζωή του λόγω των σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007- και μίας συναγωγής.

Το πρώτο περιστατικό εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνταν μια εκδήλωση για τον ισλαμισμό και στην οποία συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ. Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας άνδρας.

Λίγες ώρες αργότερα, πυροβολισμοί ερρίφθησαν σε μια συναγωγή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί. Ο άνδρας έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να διευκρινιστεί εάν τα δύο περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της χώρας Χέλε Τρόνινγκ-Σμιτ.

Ελικόπτερα χτένιζαν την πρωτεύουσα της Δανίας μέχρι αργά τη νύχτα και μεγάλος αριθμός αστυνομικών βρισκόταν στους δρόμους εις αναζήτηση του ύποπτου ή των υπόπτων.

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την “ελεεινή” επίθεση στην Κοπεγχάγη

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ελεεινή» επίθεση σε ένα πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 3 χθες κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με επίκεντρο τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ελεεινή επίθεση σήμερα στην Κοπεγχάγη» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες.

Η πρωθυπουργός της Δανίας χαρακτήρισε “τρομοκρατική ενέργεια” την επίθεση

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε “τρομοκρατική ενέργεια” την επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολιτιστικού κέντρου που φιλοξενούσε εκδήλωση για το ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης.

“Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

Ενας 40χρονος άνδρας σκοτώθηκε κατά τον καταιγισμό πυρών κατά του καφέ, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δύο δράστες βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του Volkswagen Polo.

Στην εκδήλωση, στο καφέ του πολιτιστικού κέντρου στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που ήταν αφιερωμένη στον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007. Εχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία από το 2010.

“Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo”, δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.

“Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα”.

“Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία…Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας…πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους”, πρόσθεσε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: