Ξεκινά σήμερα η δίκη του βομβιστή της Βοστώνης




Σχεδόν 1.200 άνθρωποι που ενδέχεται να επιλεχθούν ως ένορκοι αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου της Βοστώνης, καθώς σήμερα ξεκινά η διαδικασία της επιλογής του σώματος των ενόρκων που θα παραστεί στη δίκη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ ο οποίος κατηγορείται για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013 που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 260.

Ο Τσαρνάεφ, 21 ετών, τσετσενικής καταγωγής, που έχει πολιτογραφηθεί Αμερικανός υπήκοος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή στην περίπτωση που κριθεί ένοχος. Ο ίδιος δήλωσε αθώος για κάθε μία από τις 30 κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του.

Ο Τσαρνάεφ που αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο σήμερα κατηγορείται ότι πυροδότησε 2 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε τοποθετήσει εν μέσω ενός πλήθους χιλιάδων θεατών που είχαν συγκεντρωθεί στη γραμμή τερματισμού την 15η Απριλίου του 2013.

Ο περιφερειακός δικαστής Τζορτζ Ο’ Τουλ θα επιλέξει από τους 1.200 ανθρώπους ένα σώμα 12 ενόρκων και 6 αναπληρωτών που θα παρακολουθήσουν τη δίκη και θα αποφανθούν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει 3 έως 5 μήνες.

Ο μεγάλος αριθμός των υποψήφιων ενόρκων, που έχει ήδη περάσει από ένα πρώτο στάδιο επιλογής μέσω μιας διαδικασίας ερωταπαντήσεων οι οποίες εστάλησαν με το ταχυδρομείο, αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή.

Οι δικηγόροι του Τσαρνάεφ κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου η δίκη να διεξαχθεί εκτός της περιφέρειας της Βοστώνης. Εκείνοι υποστήριξαν ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθεί ένας αμερόληπτος τοπικός δικαστής λόγω της ευρείας κάλυψης των επιθέσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και του γεγονότος ότι χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν τον αγώνα ή παρέμειναν στα σπίτια τους καθώς είχε αποκλειστεί η κυκλοφορία στους δρόμους για πολλές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης μετά τις επιθέσεις.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: