Βενιζέλος: Ευθύνη Παπανδρέου που δεν πήραμε 3η θέση




Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά συνεγχάρη για την εκλογική του νίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του από τη Χαρ. Τρικούπη και ευχήθηκε να πετύχει για το καλό της χώρας, σημειώνοντας ότι απαιτούνται κοινωνική και πολιτική συναίνεση και όχι μια τεχνητή πλειοψηφία εδρών.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μικρό και ανεπαρκές σε σχέση με την εθνική προσπάθεια που κατέβαλε και τις αλήθειες που είπε προεκλογικά και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι υπονόμευσε την παράταξη με διάσπαση και απέδωσε σε αυτό την απώλεια του στόχου του ΠΑΣΟΚ για την τρίτη θέση, που ειδάλλως θα ήταν απολύτως εφικτή, όπως υποστήριξε. Επίσης καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου και την ευθύνη για το «δραματικό» θεσμικά και δημοκρατικά γεγονός ότι την τρίτη θέση κατέλαβε η Χρυσή Αυγή. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κατά μείζονα λόγο αναλαμβάνει τώρα πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί και προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά συντεταγμένα και χωρίς καθυστερήσεις σε συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, σύγχρονου πολιτικού λόγου, σε συνέδριο με όλα τα θέματα ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του θέματος ηγεσίας, «αλλά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ».

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να πετύχει για το καλό της χώρας, είπε ότι έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παράλληλα αναλογίζεται τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται. Είπε: «Στην εποχή μας δεν αρκεί η τεχνητή πλειοψηφία εδρών και ψήφων, απαιτείται κοινωνική και πολιτική συναίνεση». Υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2012 η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην οποία είχαν προσχωρήσει η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ συγκέντρωσε το 47% των ψήφων, προσέκρουσε όμως στην πεισματική έλλειψη συναίνεσης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων μικρό και ανεπαρκές και πως το αποτέλεσμα «δεν μας ικανοποιεί καθόλου σε σχέση με το μέγεθος της προσπάθειας που έχουμε κάνει και τις αλήθειες που έχουμε πει προεκλογικά». «Αντέξαμε», είπε, «όσο θέλησε ο λαός στην ακατάσχετη δημαγωγία του εκφοβισμού και του εφησυχασμού και των εύκολων υποσχέσεων, στην τεχνητή πόλωση, στα ισχυρά κύματα καιροσκοπισμού». Αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον κ. Παπανδρέου, είπε ότι «αντέξαμε κυρίως στην ανιστόρητη υπονόμευση που προκάλεσε η διάσπαση της παράταξης χωρίςς πολιτικό λόγο, για ένα καπρίτσιο, για κάποιες προσωπικές εμμονές που πλήρωσαν πανάκριβα και το ΠΑΣΟΚ και η χώρα». Υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτού του λόγου το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του να βρεθεί στην τρίτη θέση, στόχο που χαρακτήρισε απολύτως εφικτό αν δεν ειχε μεσολαβήσει, όπως είπε, το τελευταίο αυτό χτύπημα. Είπε ακόμα ότι «για το θεσμικά και δημοκρατικά δραματικό γεγονός ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ΧΑ υπάρχει ευθύνη έναντι του έθνους και της παράταξης, ευθύνη με ονοματεπώνυμο που βαραίνει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είπε την αλήθεια και πως αυτή είναι τώρα η «πολιτική μας περιουσία, η βάση εκκίνησης για τη νέα ιστορική φάση της παράταξης». Είπε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι τώρα πιο εύκολη σε σχέση με το τεράστιο βάρος που σήκωνε 5 χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ο λαός να αρχίσει να αξιολογεί ευνοϊκότερα το ΠΑΣΟΚ τώρα.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, είπε ότι στην πολιτική του διαδρομή έχει αναλάβει για λόγους εθνικούς και παραταξιακούς μεγάλες ευθύνες που δεν του αναλογούσαν προσωπικά. «Κατά μείζονα λόγο αναλαμβάνω τώρα πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί» είπε και πρόσθεσε ότι είχε την μέγιστη τιμή να πάρει μέρος από την πρώτη γραμμή στον πόλεμο της γενιάς του για να μην καταστραφεί η πατρίδα.

Το ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε, προχωρά συντεταγμένα και χωρίς καθυστερήσεις «σε συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, σύγχρονου πολιτικού λόγου, σε συνέδριο με όλα τα θέματα ανοικτά συμεπριλαμβανομένου φυσικά και του θέματος ηγεσίας, αλλά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι άλλων μορφωμάτων ή παραγόντων που φιλοδοξούν να επηρεάσουν το ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ έξωθεν, αφού το υπονόμευσαν αλύπητα έσωθεν, μετά το εγκατέλειψαν και παραμένουν αμετανόητοι».

Ωστόσο, σημείωσε ότι συνέδριο δεν σημαίνει εσωστρέφεια και ότι προέχει η χώρα και τα προβλήματα, για να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. «Θέλουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα για τον τόπο και ας το καρπωθούν αυτό πολιτικά άλλοι, δεν θα αφήσουμε όμως να πάνε χειρότερα» κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: