Το σύνθημα στις εκλογές είναι «ας μην φύγουμε απ’ τη χώρα, ας αλλάξουμε τη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, απόψε, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία στη χώρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια, με τις μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν, χτυπήθηκε το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, αυτό που μπορεί να δώσει μια δυναμική, οι νέοι άνθρωποι» σημειώνοντας ότι πάνω από 200.000 νέοι επιστήμονες φύγανε στο εξωτερικό, ενώ η ανεργία, και ειδικά η ανεργία των νέων, έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπό αυτές τις συνθήκες οι νέοι δεν έχουν το περιθώριο ούτε να ονειρεύονται». Αναφερόμενος, δε, σε κάποιους που αυτοπαρουσιάζονται ως «πατριωτικές δυνάμεις» (χωρίς όμως να κάνουν κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση) αναρωτήθηκε «αν πατρίδα δεν είναι οι άνθρωποι, τι είναι;». Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φοβάται τη νεολαία, και για αυτό δεν επέτρεψε σε περίπου 100.000 18άρηδες να ψηφίσουν, για να συμπληρώσει, όμως, ότι σε αυτές τις εκλογές οι μεγαλύτεροι θα ψηφίσουν για το μέλλον των παιδιών τους και για την αξιοπρέπεια της νέας γενιάς.

«Εμείς, σημείωσε ο κ. Τσίπρας θέλουμε να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, στη γνώση, στην έρευνα, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, στα ερευνητικά κέντρα, στο ανθρώπινο δυναμικό» και δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο σχέδιο για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας (σε δημόσια, ιδιωτική και κοινωνική οικονομία), σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αν, και, όπως είπε, το συνολικό πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον ανέφερε ότι μεταξύ των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη καινοτόμων ιδεών, τα κίνητρα για συνεταιρισμούς και η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για την τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι χρειάζεται ένα σταθερό, βιώσιμο σύστημα εκπαίδευσης που θα προσφέρει πραγματικά εφόδια στους μαθητές. Επιπλέον προανήγγειλε την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την κατάργηση των εξετάσεων στην Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς, όπως είπε, δεν θέλουμε το Λύκειο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο. Επιπλέον, όπως τόνισε, αποτελεί κοινωνικό χρέος κανένα παιδί να μη στερείται φαγητό και να μην υπάρχει το φαινόμενο παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στο σχολείο.

Σχετικά με όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει χαρτοφυλάκιο Έρευνας και Τεχνολογίας (και όχι, απλά, μια γενική γραμματεία όπως σήμερα) καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο που θα εστιάζει στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού με στόχο – μεταξύ άλλων – τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, κάτι που χαρακτήρισε ως «μεγάλο στοίχημα».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «αυτόν που πρεσβεύει την άρνηση της δημοκρατίας, δεν τον αντιμετωπίζεις με λιγότερη δημοκρατία. Τον τσακίζεις πολιτικά, ιδεολογικά και αξιοποιώντας τον νόμο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: