Τσίπρας στους FT: Υποχρέωση η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ




Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Σταματήστε τη λιτότητα πριν ο φόβος σκοτώσει την ελληνική δημοκρατία», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Financial Times.

O κ. Τσίπρας αναφέρει πως στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα αλλάζει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ασφάλεια. «Προσφέρουμε πολιτικές που θα τερματίσουν τη λιτότητα, θα ενισχύσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή και θα επαναφέρουν τη μεσαία τάξη στα πόδια της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ενδυναμωθεί η ευρωζώνη και να γίνει το ευρωπαϊκό εγχείρημα πιο ελκυστικό στους πολίτες σε όλη την ήπειρο», γράφει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια σημειώνει ότι η λιτότητα πρέπει να τερματιστεί ώστε να μην επιτραπεί στον φόβο να σκοτώσει τη δημοκρατία. «Αν δεν αλλάξουν την Ευρώπη οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας, τότε θα την αλλάξουν η Μαρίν Λε Πεν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της», προειδοποιεί.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σχολιάζει ότι δεν έχει νόημα να κραδαίνει η κάθε πλευρά τα όπλα της: «Έχουμε καθήκον να διαπραγματευτούμε ανοιχτά, ειλικρινά και ως ίσοι».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως μέλος της ευρωζώνης, να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και θα δεσμευθεί σε ποσοτικούς στόχους. «Ωστόσο», προσθέτει το άρθρο, «είναι θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας μια νέα κυβέρνηση να αποφασίζει μόνη της πώς θα επιτύχει αυτούς τους στόχους. Η λιτότητα δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών – η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας είναι. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί την ψήφο του, η εφαρμογή του οικονομικού μας προγράμματος δε θα είναι ‘μονομερής’ ενέργεια, αλλά δημοκρατική υποχρέωση».

Ο κ. Τσίπρας διερωτάται αν υπάρχει λογικό επιχείρημα να συνεχιστεί η εφαρμογή μιας συνταγής που βοηθά την ασθένεια να κάνει μετάσταση, κάνοντας λόγο για παράλυση της οικονομίας από τη λιτότητα και για ανθρωπιστική κρίση. Όπως τονίζει, οι υποσχέσεις περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις «δεσμεύουν μόνο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά».

Αναφερόμενος στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» σημειώνει ότι σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει παράγοντες εντός Ελλάδας που έχουν διαιωνίσει την κρίση, επισημαίνοντας ότι θα αντιταχθεί στην «οικονομική ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει».

«Θα διασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηρίζει το χρέος μη βιώσιμο και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί όρους αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων που δεν προκαλούν ύφεση και δεν ενωθούν τους πολίτες σε περισσότερη απόγνωση και φτώχεια. «Δε ζητάμε νέα δάνεια, δεν μπορούμε να προσθέτουμε χρέη στο βουνό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνει το αίτημά του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα χρέος στα πρότυπα της Διάσκεψης του Λονδίνου του 1953 για τη συγχώρηση του γερμανικού χρέους: «Δεν πρόκειται για άσκηση δημιουργίας ηθικού κινδύνου. Πρόκειται για ηθικό καθήκον».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, αναμένει από την ΕΚΤ να λανσάρει ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο, όπως σχολιάζει, έχει καθυστερήσει. Επισημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να δίνει νόημα στη φράση «ό,τι χρειαστεί» για τη σωτηρία του ενιαίου νομίσματος.

Το άρθρο του κ. Τσίπρα καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο να αλλάξει την Ελλάδα. Μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε μία ρήξη με τις πελατειακές και κλεπτοκρατικές πρακτικές των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Δεν έχουμε κυβερνήσει, είμαστε μία νέα δύναμη που δεν δεσμεύεται από το παρελθόν. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πράγματι χρειάζεται».

Αθανάσιος Γκαβός, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: